Ουκρανία: Φόβοι για ανοιχτή σύγκρουση

Ουκρανία: Φόβοι για ανοιχτή σύγκρουση

Στην εκτίμηση ότι η αναγνώριση των αποσχιστικών οντοτήτων της ανατολικής Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μόνο το προοίμιο ευρείας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας συγκλίνουν ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την αναγνώριση των αποσχιστικών οντοτήτων που έχουν δημιουργήσει οι ρωσόφωνοι σύμμαχοί του στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της ριψοκίνδυνης επιλογής του, καθώς Ευρωπαϊκή Ενωση, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα σειρά κυρώσεων εις βάρος της χώρας του.

Η πιο θεαματική εξέλιξη ήταν η απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Oλαφ Σολτς να αναστείλει, μέχρι νεωτέρας, την έγκριση λειτουργίας του πολύκροτου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα του, Nord Stream 2. Χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση του Βερολίνου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα» και προσέθεσε: «Πραγματική ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η Γερμανία το επιβεβαίωσε». Διαμετρικά αντίθετη ήταν η θέση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας: «Καλωσήλθατε στον καινούργιο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι σύντομα θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», σχολίασε μέσω Twitter.

Σκληρή βρετανική στάση

Η βρετανική κυβέρνηση παράλληλα επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις δισεκατομμυριούχους που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Γκενάντι Τιμτσέκνο, μεγαλομέτοχος της Rossiya Bank και του δημοσιογραφικού συγκροτήματος National Media Group, το οποίο υποστηρίζει ενεργά την εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερα στο Ουκρανικό. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την UEFA να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της, που προέβλεπε να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, τον Μάιο, ο τελικός του Champions League στο ποδόσφαιρο.

Ουκρανία: Φόβοι για ανοιχτή σύγκρουση-1

Εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος εκτός συνόρων ζήτησε από το Κοινο-βούλιο ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ συγκεχυμένη. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στο Ντονέτσκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, και ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Ντονμπάς», αν και διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται για μαζική εισβολή».

Νέες ανησυχίες

Σε δηλώσεις του, όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε ανησυχίες, καθώς διευκρίνισε ότι η αναγνώριση των δύο αυτόκλητων «Δημοκρατιών» από τον Πούτιν έγινε μέσα στα σύνορα που προβλέπει το σύνταγμά τους. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ως εδάφη τους και οι περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται σήμερα από τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού λιμένα της Μαριούπολης, μιας πόλης με αξιόλογη ελληνική ομογένεια. Μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη ήρθε χθες το απόγευμα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε και πήρε από την Ανω Βουλή εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος στο εξωτερικό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

O Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ ήταν από καιρό νεκρές, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή