Υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή

Υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, έχουν πολλά όπλα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας και υπογράμμισε πως «η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνιστούν «εισβολή» και για τον λόγο αυτό «οι ΗΠΑ έχουν πλέον επιβάλει δύο δόσεις κυρώσεων». Τόνισε επίσης ότι «εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω, τότε μπορεί να αναμένει ότι θα έρθουν επιπλέον αυστηρές κυρώσεις από εμάς».

Στο ερώτημα εάν αυτές οι κυρώσεις είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά άλλα όπλα στο οπλοστάσιό μας» όπως «οι κυρώσεις που έχουμε συμφωνήσει μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Και η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι αυτού, είτε λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Εργαστήκαμε χέρι-χέρι με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους και εταίρους για την οικοδόμηση ενός πακέτου μέτρων απάντησης που είναι κυρίως οικονομικά και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία. Εάν επιλέξει να εμπλακεί σε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».

Επισήμανε επίσης τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι «ήταν σαφείς στην καταδίκη αυτών των ενεργειών».

Αναφερόμενη στη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ, η κ. Ντόνφριντ σημείωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό του αύριο, στην Ελβετία για να ακολουθήσει μια διπλωματική οδό και να επιδιώξει μια διπλωματική λύση στην κρίση για την Ουκρανία, επειδή οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι η μόνη επιτυχημένη επίλυση μπορεί να είναι η διπλωματική». Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας ο «υπουργός Μπλίνκεν αποφάσισε ότι δεν θα ήταν δυνατό για αυτόν να ταξιδέψει στην Ελβετία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, επειδή θα ήταν περισσότερο πρόσχημα διπλωματίας παρά οποιαδήποτε πραγματικά σοβαρή διπλωματική προσπάθεια».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έγκρισης στρατιωτικής εμπλοκής από τις ΗΠΑ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «αυτό που έχουν πει πολύ ξεκάθαρα οι ΗΠΑ είναι ότι έχουμε μια δέσμευση του άρθρου 5 προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα. Και έχετε δει την κυβέρνηση Μπάιντεν να λαμβάνει ήδη μέτρα για την ενίσχυση της Aνατολικής και Nοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτές οι χώρες είναι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία. Και αν η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία θα ήταν πολύ πιο ευάλωτες».

Όσον αφορά το ζήτημα της ενεργειας, η κ. Ντόνφριντ τόνισε πως «είναι μεγάλο σε αυτήν την κρίση, επειδή μεγάλο μέρος της Ευρώπης λαμβάνει σημαντικό ποσοστό της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της από τη Ρωσία». Γα τον λόγο αυτό, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται πολύ στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στον τομέα της ενέργειας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT