Βρετανία: Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέκρινε τον Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέκρινε τον Μπόρις Τζόνσον

Θλιβερή πρωτιά κατέγραψε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καθώς έγινε ο πρώτος επικεφαλής βρετανικής κυβέρνησης στην Ιστορία που ανακρίθηκε από την αστυνομία.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλιβερή πρωτιά κατέγραψε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καθώς έγινε ο πρώτος επικεφαλής βρετανικής κυβέρνησης στην Ιστορία που ανακρίθηκε από την αστυνομία. Μετά το partygate, τα «κορωνοπάρτι» που πραγματοποιήθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο των σκληρών lockdowns, η μητροπολιτική αστυνομία –που διερευνά την υπόθεση– ζήτησε από 88 από τους παρισταμένους, μεταξύ των οποίων και ο Τζόνσον, να δώσουν γραπτές εξηγήσεις, απαντώντας σε ερωτηματολόγια, τόσο για τη συμπεριφορά τους στις συγκεντρώσεις όσο και για το αν είχαν λόγο εξαίρεσης από τα μέτρα ή μια σαφή δικαιολογία για τη συμμετοχή τους.

Τα ερωτηματολόγια στην πραγματικότητα συνιστούν μία έγγραφη ανάκριση από τις Αρχές, όπου μάλιστα σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν, αλλά κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τη θέση τους ενώπιον δικαστηρίου. Ο Τζόνσον απάντησε στα ερωτήματα έπειτα από συνεννόηση με τον προσωπικό του δικηγόρο. Το ερωτηματολόγιο διέρρευσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ITV News.

Ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που μπήκε στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, για το partygate.

Χορηγοί των Τόρις

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε έντονη κριτική στο Κοινοβούλιο από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον κάλεσε να «βάλει τέλος στην εποχή της ατιμωρησίας των ολιγαρχών». Οι Βρετανοί Εργατικοί υποστηρίζουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει λάβει δωρεές που υπερβαίνουν το 1,9 εκατομμύριο στερλίνες από Ρώσους. O εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι οι Τόρις δέχονται οικονομική ενίσχυση μόνο από Βρετανούς. Η εκλογική επιτροπή, ωστόσο, είχε δείξει ότι κάποιοι από τους δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος είχαν αποκτήσει τον πλούτο τους στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT