Η τοξική πλευρά του metaverse

Απειλές για βιασμό και ρατσιστικές ύβρεις δέχονται πολλοί έφηβοι χρήστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινδύνους για τα παιδιά υποκρύπτουν κάποιες εφαρμογές τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (metaverse), εξαιτίας του σχεδιασμού τους, αναφέρει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Εθνική Εταιρεία κατά της Βίας στα Παιδιά (NSPCC). Ερευνήτρια του ΒΒC, που χρησιμοποίησε μία από αυτές υποδυόμενη ότι είναι 13χρονο κορίτσι, έγινε αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής ρητορικής και ύβρεων, σεξ, απειλών βιασμού και παρόμοιων δυσάρεστων συμβάντων στον εικονικό κόσμο της εφαρμογής.

Ο Αντι Μπάροους, επικεφαλής του τομέα διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών, τόνισε ότι αυτές οι εφαρμογές αποτελούν «τοξικό συνδυασμό κινδύνων».Η ερευνήτρια του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου μπόρεσε να διεισδύσει σε αίθουσες εικονικής πραγματικότητας, όπου διάφορα άβαταρ (χρήστες) συνευρίσκονταν σεξουαλικά. Επίσης, κάποιοι της έδειξαν σεξουαλικά βοηθήματα και προφυλακτικά, ενώ την προσέγγισαν αναρίθμητοι ενήλικοι άνδρες. Τέτοιου είδους εφαρμογές είναι προσβάσιμες σε όλους, αρκεί να διαθέτουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Παλιότερα η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιούνταν αυστηρά και μόνο στον τομέα των διαδικτυακών παιχνιδιών. Σήμερα προσαρμόζεται ώστε να εξυπηρετεί ευρύ φάσμα χρήσεων τόσο για ψυχαγωγία όσο και για την εργασία.

Στη δημοσιογράφο του BBC, που υποδύθηκε ένα 13χρονο κορίτσι, κάποιος είπε «γδύσου τώρα», ενώ άλλοι της ζήτησαν να συμμετάσχει σε ερωτικά παιχνίδια.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πιστεύει ότι το metaverse, η τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα, είναι το μέλλον του Διαδικτύου. Είναι άλλωστε τόσο βέβαιος γι’ αυτό, ώστε μετονόμασε το Facebook σε Meta. H εταιρεία του έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, των Oculus Quest. Με ένα τέτοιο ζευγάρι η ερευνήτρια του BBC μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή VRChat, που είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας όπου κάθε χρήστης «υιοθετεί» ένα τρισδιάστατο άβαταρ και συμμετέχει στα τεκταινόμενα.

Παρότι η εφαρμογή δεν έχει δημιουργηθεί από το Facebook, μπορεί να «κατέβει» στα γυαλιά του, Meta Quest, χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να αποδείξει την ηλικία του, αρκεί να έχει λογαριασμό στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.Στην εφαρμογή υπάρχουν αίθουσες συνάντησης των χρηστών. Κάποιες είναι «αθώες», όπως ένα εστιατόριο, ενώ σε άλλες γίνονται στριπτίζ και αισθησιακοί χοροί. Τα παιδιά μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να αναμειγνύονται και να αλληλοεπιδρούν με τους ενηλίκους. Στην ερευνήτρια του BBC, δηλαδή ένα 13χρονο κορίτσι, κάποιος είπε «γδύσου τώρα», ενώ άλλοι της ζήτησαν να πάρει μέρος σε ερωτικά παιχνίδια. Πολλά παιδιά, σύμφωνα με καταγγελίες, εξαναγκάζονται να παίρνουν μέρος σε εικονικά σεξουαλικά όργια, χωρίς κανείς να προστατεύει όσα θελήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιες εφαρμογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή