Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνώς (σχεδόν) απομονωμένη η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνώς (σχεδόν) απομονωμένη η Μόσχα

Χλιαρή στήριξη από την Κίνα, δυτικές πιέσεις προς τη Σερβία για να πάρει θέση, ανόρεχτη δήλωση από το Ιράν

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MOΣΧΑ. Ελάχιστες χώρες βρέθηκαν χθες στο πλευρό της Μόσχας και όσες το έκαναν ήταν κυρίως τηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όχι υπεραμυνόμενες των ρωσικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, η οποία αρνήθηκε μεν να υιοθετήσει τον όρο «εισβολή», αλλά κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, κάλεσε τους Κινέζους που ζουν στη χώρα είτε να μείνουν στα σπίτια τους είτε να φέρουν την κινεζική σημαία σε κάποιο ευκρινές σημείο του αυτοκινήτου τους, αν χρειαστεί να μετακινηθούν.

«Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ. «Η διαφορά μεταξύ της Κίνας και της Δύσης είναι αυτή: εμείς δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα», είπε. «Οσον αφορά τον όρο “εισβολή” πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε και να αποφασίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Το ουκρανικό ζήτημα έχει ένα πολύ σύνθετο ιστορικό υπόβαθρο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ισως δεν είναι αυτό που θέλουν να διακρίνουν όλοι». Αν και κατηγόρησε τη Δύση ότι συνέβαλε στην αναμόχλευση της έντασης, εξήγησε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συνδράμει στρατιωτικά τη Μόσχα. Ερωτηθείσα κατά πόσον η Μόσχα ενημέρωσε την Κίνα για την εισβολή, η Χούα απάντησε ότι η Ρωσία είναι ανεξάρτητη δύναμη και δεν έχει ανάγκη τη συναίνεση της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, η σιωπή του Βελιγραδίου προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της Ε.Ε. αναμενόταν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών.

Μόνο η Aρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και η Λευκορωσία, που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση, θα στηρίξουν ανοιχτά τη Ρωσία.

Στη συνάντηση επρόκειτο να ασκηθούν πιέσεις στον Βούτσιτς ότι ο χρόνος που είχε για να αποφασίσει εξαντλήθηκε και θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση, με δεδομένο ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ενωσης. Ο Βούτσιτς στην επίσημη δήλωσή του ανέφερε ότι «η θέση της Σερβίας θα είναι στάση αρχής και θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Συμπλήρωσε ότι «η Σερβία επιδιώκει τη διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων, τη διατήρηση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας και δεν έχει καμία πρόθεση να αποτελέσει μέρος κάποιων γενικευμένων πολεμικών συρράξεων».

Η δήλωση αυτή του προέδρου της Σερβίας έγινε αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ε.Ε. Πίτερ Στάνο, ο οποίος επισήμανε ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να συνταχθούν με τις Βρυξέλλες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Σέρβος πρόεδρος προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινώσει τη στάση του για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ιβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την άποψη ότι η Σερβία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης και να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία.

Aρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Λευκορωσία, που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση, θα στηρίξουν ανοιχτά τη Ρωσία εξαιτίας της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των 6 χωρών. Πάντως, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, επέμεινε χθες ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μαζί με τη Ρωσία. Από την πλευρά του το Ιράν, από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, αν και απέδωσε τη σύρραξη «στις προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ», έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση.

Τέλος, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να στηρίξει τη Ρωσία ολόψυχα, αφού Πεκίνο και Μόσχα μπλόκαραν πρόσφατα την αμερικανική προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ στα Ηνωμένα Εθνη έπειτα από σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων στη χερσόνησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή