Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινέζοι ιστορικοί κατά της εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινέζοι ιστορικοί κατά της εισβολής

Tη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατήγγειλαν με ανοιχτή επιστολή τους πέντε Κινέζοι ιστορικοί. Οπως εξηγούν, η διστακτικότητα του Πεκίνου να κατακεραυνώσει τη ρωσική επιθετικότητα είναι ανησυχητική.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατήγγειλαν με ανοιχτή επιστολή τους πέντε Κινέζοι ιστορικοί. Οπως εξηγούν, η διστακτικότητα του Πεκίνου να κατακεραυνώσει τη ρωσική επιθετικότητα είναι ανησυχητική. Ενας από τους συντάκτες της επιστολής, ο Χου Γκουοκί, λέει: «Είμαι ιστορικός του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε η Ευρώπη εισήλθε υπνοβατώντας σε μια τεράστια σύρραξη, με σημαντικές συνέπειες για την Κίνα. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τις τραγωδίες του παρελθόντος. Νιώθω απογοήτευση», καταλήγει.

Οι πέντε Κινέζοι ιστορικοί, στην επιστολή τους, κατήγγειλαν τη ρωσική επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνευση. «Πού θα καταλήξει αυτός ο πόλεμος;» διερωτώνται. «Συχνά περιφερειακές διαμάχες οδηγούν σε παγκόσμιες συρράξεις. Η ρωσική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, όπως προβλέπονται στη Χάρτα του ΟΗΕ, και το υπάρχον σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας. Αραγε το Πεκίνο πιστεύει ότι για τη ρωσική επιθετικότητα ευθύνεται η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ; Αξίζει η Κίνα να υπονομεύει την αξιοπιστία της προκειμένου να υπεραμυνθεί κάτι αδικαιολόγητου; Φοβόμαστε ότι το Πεκίνο παραπλανήθηκε από τον Πούτιν», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι πέντε ιστορικοί ανάρτησαν την ανοιχτή επιστολή στο Διαδίκτυο λέγοντας ότι προχώρησαν στη δημοσιοποίησή της εξαιτίας της μεγάλης αγάπης τους για την πατρίδα και επειδή φοβούνται έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Η ανάρτηση των Κινέζων ιστορικών «κατέβηκε» από την κινεζική διαδικτυακή λογοκρισία περίπου 2,5 ώρες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή