Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο, βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο, βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Για έκτη μέρα συνεχίστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι συγκρούσεις, οι διπλωματικές επαφές Ζελένσκι και η πιθανότητα νέων συνομιλιών.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έκτη μέρα συνεχίστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη ενώ φαίνεται πώς κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη Χερσώνα.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες στο Χάρκοβο όπως δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η μάχη θα είναι ολονύχτια καθώς βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συνεχείς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο, βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο-1

Ακόμη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νωρίτερα τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο πύργος βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941 και αποτελεί σήμερα σημαντικό τόπο μνήμης.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Ζελένσκι με ΕΕ και ΗΠΑ

Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε, ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, ενώ ακόμη και ο διερμηνέας που μετέφραζε στα Αγγλικά τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς φορτισμένος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τζο Μπάιντεν. Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Νέες κυρώσεις σε τράπεζες και αξιωματούχους

Παράλληλα, σε νέες κυρώσεις προχώρουν οι χώρες της Δύσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της VTB, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε απόψε ότι επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα πρόσωπα και οργανισμούς της Λευκορωσίας, με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα αυτή, διευκολύνοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δύο αμυντικές βιομηχανίες και σε τέσσερις αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Λευκορωσίας και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, υποστράτηγος Βίκτορ Γκούλεβιτς.

Το δράμα των προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για «εκατομμύρια» επιπλέον πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα και καθώς ήδη πάνω από 400.000 έχουν εισέλθει πλέον στο μπλοκ, ανέφερε την Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία.

Η ίδια ανέφερε ότι ελπίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την οδηγία για προσωρινή προστασία την Πέμπτη, προκειμένου να προστατευθούν όσοι αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζουν την ανάπτυξη περισσότερων ανθρώπων για να βοηθήσουν τη χώρα της ΕΕ που συνορεύει με την Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο, βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο-2

Στον «αέρα» ο δεύτερος γύρος συνομιλιών

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να επιβεβαιώνεται ωστόσο από την ουκρανική πλευρά. Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα και δεν απέφερε πάντως απτά αποτελέσματα.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι απίθανο να συναντηθούν, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της Μόσχας προκειμένου να σταματήσει την εισβολή είναι «μη ρεαλιστικά».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή