Τουρκική «ζήλια» για το ουκρανικό αίτημα στην Ε.Ε.

Τουρκική «ζήλια» για το ουκρανικό αίτημα στην Ε.Ε.

Τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του αιτήματος που κατέθεσε η Ουκρανία για να γίνει μέλος της Ε.Ε.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω του αιτήματος που κατέθεσε η Ουκρανία για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ένταξης του Κιέβου, όμως έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες και δήλωσε ότι «την ευαισθησία που δείχνετε για την Ουκρανία να τη δείξετε και για την Τουρκία. Μήπως μόνο όταν κάποιος κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία, τότε θα τη βάλετε στην ατζέντα σας;». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς την Αγκυρα λέγοντας πως «πολλές χώρες της Ε.Ε. με τις οποίες πρέπει να συνεργαζόμαστε στον αμυντικό τομέα και είναι μέλη του ΝΑΤΟ δεν μας δίνουν οπλικά συστήματα, δεν συνεργάζονται. Mήπως θα περιμένουν έναν άλλο πόλεμο; Aυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Tα μέλη του ΝΑΤΟ παράγουν μόνο λόγια, όπως και τα μέλη της Ε.Ε. Ομως η Τουρκία δεν τους περιμένει, τηρεί τη δική της στάση».

Η Αγκυρα μπορεί να καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ χωρίς να δυσαρεστήσει τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα Στενά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων όλων των χωρών. Αναλυτές εκτιμούν πως με την απόφαση αυτή εμποδίζεται η διέλευση των πλοίων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όμως το ίδιο ισχύει και για τα πλοία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ή άλλων χωρών, γεγονός που ικανοποιεί τη Μόσχα.

«Πρέπει να μας κηρύξουν πόλεμο για να γίνει μέλος και η Τουρκία;», σχολίασε ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας για τα Στενά δήλωσε ότι «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στη Μαύρη Θάλασσα διατηρήσαμε ως αρχή αυτή την κατανόηση. Σε όλες μας τις συναντήσεις, ως Τουρκία, καταβάλλουμε προσπάθειες για τη συνέχιση της ειρήνης, της ηρεμίας και του ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μαύρη Θάλασσα. Ως Τουρκία έχουμε εξετάσει όλα τα θέματα σε αυτό το πλαίσιο. Το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση. Οπως κάναμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα άρθρα 19, 20 και 21 της Συνθήκης του Mοντρέ».

Η Τουρκία σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη της Ρωσίας, δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία και δεν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή