Πούτιν: Ο «στενός κύκλος» του Ρώσου προέδρου

Πούτιν: Ο «στενός κύκλος» του Ρώσου προέδρου

Παρότι η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Πούτιν, η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε τη σύνθεση του «στενού κύκλου» του Ρώσου προέδρου.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Παρότι η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Πούτιν, η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε τη σύνθεση του «στενού κύκλου» του Ρώσου προέδρου. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανήκει εδώ και δεκαετίες στον στενό κύκλο. Ο Σοϊγκού έχει συνοδεύσει τον Πούτιν σε κυνηγετικές εξορμήσεις στη Σιβηρία και θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του προέδρου. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σοϊγκού συνεχίζει να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στον Πούτιν.

Σημαντική επιρροή ασκεί και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, Νικολάι Πατρούσεφ. Ο 70χρονος πρώην πράκτορας της KGB υπήρξε μέντορας του νεαρού τότε Πούτιν στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του στο Λένινγκραντ. «Ο Πατρούσεφ είναι ο πιο ακραίος από τους ιέρακες και πιστεύει ακράδαντα ότι η Δύση σχεδιάζει εδώ και χρόνια την καταστροφή της Ρωσίας», λέει στο BBC ο Μπεν Νόουμπλ, καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.

Δύο άλλα πανίσχυρα στελέχη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και παλιοί γνώριμοι του Πούτιν από τη δεκαετία του 1970 είναι ο επικεφαλής της εξωτερικής αντικατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ. Η επιρροή του Ναρίσκιν ενδέχεται, όμως, να φθίνει όπως φάνηκε στη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πούτιν εξέφρασε ανοικτά την αγανάκτησή του στον Ναρίσκιν, καθώς εκείνος δεν εμφανίσθηκε αρκούντως ενθουσιώδης ακούγοντας τα επιχειρησιακά σχέδια του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή