Πόλεμος στην Ουκρανία: Το εναλλακτικό σύμπαν του RT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το εναλλακτικό σύμπαν του RT

Στο εναλλακτικό σύμπαν των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι εισβολή.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εναλλακτικό σύμπαν των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι εισβολή. Είναι εκστρατεία «αποναζιστικοποίησης» και «αποστρατιωτικοποίησης».

Από την κάλυψη λείπουν οι αναφορές στους βομβαρδισμούς που υφίστανται οι ουκρανικές πόλεις, στους πρόσφυγες και στους αμάχους. Οι κάτοικοι της Ουκρανίας που φαίνεται να υποφέρουν, με βάση την κάλυψη από το RT, είναι οι κάτοικοι του Ντονμπάς, που έχουν υποστεί βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό. Η Ρωσία παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική δύναμη, που υποδέχεται πρόσφυγες από το Ντονμπάς, ενώ οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία απουσιάζουν από το μενού των θεμάτων.

Η κάλυψη προξένησε αντιδράσεις από τους εργαζομένους του RT στη Γερμανία. Κάποιοι εξ αυτών, μεταξύ τους και η Ελληνίδα Κατερίνα Αλεξανδρίδη, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Στην εσωτερική επικοινωνία προς συνεργάτες που είχαν διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση χρήσης του όρου «εισβολή», η επικεφαλής περιεχομένου Εκατερίνα Μαβρένκοβα υποστήριξε ότι «οι λέξεις που χρησιμοποιούμε δεν παραποιούν με κανέναν τρόπο την αλήθεια. Υπάρχουν αποχρώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς να πάρουμε το μέρος κανενός». Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, το κανάλι παρουσίαζε τον ρωσικό στρατό ως απελευθερωτικό. «Σαράντα πόλεις και χωριά απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών», ανέφερε ένας τίτλος. Τις επόμενες ημέρες, λίγοι γνωρίζουν πώς χειρίστηκε το θέμα το κανάλι, γιατί η εκπομπή του απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως απαγορεύτηκε και η εκπομπή του καναλιού Sputnik.

«Δεδομένης της βαρύτητας της κατάστασης και ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να ανασταλούν επειγόντως οι μεταδόσεις τέτοιων μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε η Κομισιόν. Η ανακοίνωση οδήγησε σε έντονους διαξιφισμούς δημοσιογράφων του BBC με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ, το πρωί της Δευτέρας. Ο Μπορέλ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου, αλλά για μέτρο εναντίον της διασποράς «ψεμάτων και τοξικών πληροφοριών». «Δεν θέλουμε να σταματήσουμε τη ροή της πληροφορίας, αλλά της μαζικής παραπληροφόρησης», είπε.

Η κάλυψη προξένησε αντιδράσεις από τους εργαζομένους του RT στη Γερμανία. Κάποιοι, όπως η Ελληνίδα Κατερίνα Αλεξανδρίδη, υπέβαλαν παραιτήσεις.

Καταγγέλλει η EFJ

Παρότι λίγοι θα διαφωνούσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του RT και του Sputnik είναι μετά βίας συγκεκαλυμμένη ρωσική προπαγάνδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) κατήγγειλε την απαγόρευση ως αρνητική εξέλιξη για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη.

«Αυτή η πράξη λογοκρισίας μπορεί να έχει εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα για τους πολίτες που παρακολουθούν τα απαγορευμένα μέσα ενημέρωσης», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της EFJ, Ρικάρντο Γκουτέρες. «Κατά την άποψή μας, είναι πάντα καλύτερο να απαντά κανείς στην προπαγάνδα ή στη φερόμενη ως προπαγάνδα εκθέτοντας την παραπληροφόρηση και τις κακές δημοσιογραφικές πρακτικές, καταδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας την υποταγή τους σε συμφέροντα κυβερνήσεων και την περιφρόνησή τους για το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή