Πριγκιπικές προειδοποιήσεις προς Μπάιντεν

Πριγκιπικές προειδοποιήσεις προς Μπάιντεν

«Να ασχολείται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ», λέει ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Αδιάφορο είναι για τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβία εάν ο Αμερικανός πρόεδρος τον έχει παρεξηγήσει, είπε σε συνέντευξη-ποταμό ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για να προσθέσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Atlantic και έχει έκταση 36 σελίδων. Ο κατ’ ουσίαν ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, του πρώτου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, γνωστός με τα αρχικά του, MbS, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου. «Απλά δεν με ενδιαφέρει. Δουλειά του Μπάιντεν είναι να προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οπως εμείς στη Σαουδική Αραβία δεν έχουμε δικαίωμα να νουθετούμε την Αμερική, το ίδιο έπρεπε να ισχύει και για εσάς», αναφέρει ο διάδοχος στη συνέντευξη, απαντώντας στην ερώτηση εάν ο Μπάιντεν τον έχει παρεξηγήσει.

Ο διάδοχος απολάμβανε καλές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, έχει υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στο βασίλειο εξαιτίας των συστηματικών παραβιάσεων των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και λόγω του πολέμου στην Υεμένη, τον οποίο χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία από τις αρχές του 2015. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε πόρισμα ανεξάρτητης έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών, το οποίο εμπλέκει τον διάδοχο στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο MbS αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στη δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου.

Ο διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας θεωρείται από την Ουάσιγκτον ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Κασόγκι το 2018.

Ο διάδοχος, όμως, παρά τα λεγόμενά του έχει αναγκασθεί να περιστείλει δραστικά τις εμφανίσεις του στο εξωτερικό, φοβούμενος ποινική δίωξη σε δυτική χώρα για τη δολοφονία Κασόγκι. Η φήμη του MbS για ωμότητα δεν είναι αδικαιολόγητη. Το 2017 φυλάκισε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ριάντ εκατοντάδες μέλη της οικογένειάς του και πολλούς εύπορους Σαουδάραβες, κατηγορώντας τους για διαφθορά. Οι έγκλειστοι απελευθερώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα, αφού είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν τον κρατικό κορβανά προκειμένου ο MbS να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα. Οι μεταρρυθμίσεις του διαδόχου αποδείχθηκαν, όμως, διακοσμητικές με το βασίλειο να συνεχίζει να στερείται δημοκρατικών θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT