Η Ημέρα της Γυναίκας σε όλο τον κόσμο

Η Ημέρα της Γυναίκας σε όλο τον κόσμο

Αφιερωμένη (ανεπισήμως) στις γυναίκες της Ουκρανίας ήταν η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς η πλειονότητα των δύο εκατομμυρίων εκτοπισμένων Ουκρανών είναι γυναίκες και παιδιά.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Αφιερωμένη (ανεπισήμως) στις γυναίκες της Ουκρανίας ήταν η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς η πλειονότητα των δύο εκατομμυρίων εκτοπισμένων Ουκρανών είναι γυναίκες και παιδιά. Υπάρχει «ζωτικής σημασίας ανάγκη» να προστατευθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια που υποφέρουν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησαν χθες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η σύγκρουση, η κρίση και ο εκτοπισμός θέτουν τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας και κακοποίησης, ανακοίνωσε η Επιτροπή Eκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση Καταστροφών (DEC). Η προειδοποίηση αυτή έγινε ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και καθώς οι γυναίκες που υπολογίζεται ότι θα γεννήσουν τους ερχόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία υπολογίζονται σε 80.000.

Η χθεσινή επέτειος γιορτάστηκε με χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, από μαχητικές διαμαρτυρίες όπως εκείνη στο Παρίσι της Γαλλίας μέχρι αυτοσχέδιες παραστάσεις όπερας σαν αυτήν που πραγματοποιήθηκε στον σταθμό του Σεν Πάνκρας στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Παρίσι, πολλές από τις διαδηλώτριες κρατούσαν πλακάτ συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, ενώ στο Λονδίνο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα οι επιβάτες του υπογείου απόλαυσαν επτά δωρεάν μικρο-όπερες στον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό του Σεν Πάνκρας, που ήταν ανάθεση σε γυναίκες συνθέτριες και λιμπρετίστριες από τη Βασιλική Οπερα.

Στη Μολδαβία, η οποία έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, η φεμινιστική διαδήλωση μετατράπηκε σε φιλειρηνική. Στην κεντρική πλατεία των Τιράνων στην Αλβανία, δεκάδες κόκκινα παπούτσια έγιναν σύμβολα της βίας κατά των γυναικών. «Δώστε μας πτυχία και όχι νεκρά κορμιά», ήταν ένα από τα συνθήματα των φεμινιστριών στην Ιντεραμπάντ του Πακιστάν. Τέλος, η μηχανή αναζήτησης Google υπενθύμισε τον ρόλο των γυναικών στη διάρκεια της πανδημίας με ένα σύντομο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων στην αρχική της σελίδα. Παράλληλα, φώτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ισότητας σε πολλά επαγγέλματα, καθώς το μότο της επετείου ήταν «Σπάσε την προκατάληψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή