Πόλεμος στην Ουκρανία: Φέρνει άνοδο στις τιμές των τροφίμων – Ηλιέλαιο και φοινικέλαιο στα ύψη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φέρνει άνοδο στις τιμές των τροφίμων – Ηλιέλαιο και φοινικέλαιο στα ύψη

Λιπάσματα, σιτηρά και μαγειρικά έλαια «βλέπουν» τις τιμές τους να ανεβαίνουν. Σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ και επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές από πολλές χώρες.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνοδεύτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από οικονομικά και εμπορικά ρήγματα τα οποία τώρα με τη σειρά τους προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων.

Ρωσία και Ουκρανία ξεχωρίζουν, ή τουλάχιστον ξεχώριζαν, για τις διόλου ευκαταφρόνητες εξαγωγές τους σε σιτηρά και λιπάσματα, εξαγωγές οι οποίες πλέον έχουν διακοπεί με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν.

Σημειωτέων πως δεν είναι μόνο η Ευρώπη που επηρεάζεται. Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια επισιτιστική κρίση λόγω των τιμών του σιταριού και των λιπασμάτων που ανεβαίνουν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Παράλληλα ωστόσο, αλυσιδωτά προβλήματα προκαλούν διεθνώς και οι διακοπές στις εξαγωγές ουκρανικού και ρωσικού ηλιελαίου (sunflower oil), με την υποσημείωση ότι περίπου το 80% των σχετικών εξαγωγών παγκοσμίως προέρχεται μόνο από αυτές τις δύο χώρες που βρίσκονται τώρα σε πόλεμο.

Αγορές όπως είναι για παράδειγμα εκείνη της (τεράστιας σε μέγεθος) Ινδίας έχουν αναγκαστεί, ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων στις ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές, να στραφούν από την κατανάλωση ηλιελαίου στην κατανάλωση φοινικελαίου (palm oil) με αποτέλεσμα όμως έτσι να ενταθεί ακόμη περισσότερο η άνοδος των σχετικών τιμών και να δημιουργηθούν φόβοι για ελλείψεις.

Χώρες που εξάγουν φοινικέλαιο, όπως για παράδειγμα η Ινδονησία, έσπευσαν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν πρωτίστως τις δικές τους ανάγκες επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές τους.

Παράλληλα, περιορισμούς στις εξαγωγές μαγειρικών λαδιών και άλλων προϊόντων έχουν επιβάλει τις τελευταίες ημέρες και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία κ.ά.

«Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών προϊόντων (μπισκότων, μαργαρίνης, σοκολάτας κ.ά.)… Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά πάνω από 50% φέτος», σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

Το πρόβλημα είναι όμως πλέον εμφανές και στη γειτονική μας Τουρκία, όπου το ηλιέλαιο έχει πια εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σημειωτέων πως η Τουρκία εισάγει πάνω από το 60% του ηλιελαίου που καταναλώνει από την Ουκρανία και τη Ρωσία.  

Υπό τον φόβο των ελλείψεων, οι Τούρκοι καταναλωτές έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ της γείτονος το περασμένο Σαββατοκύριακο και «σήκωσαν» όλες τις συσκευασίες ηλιελαίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν από την πλευρά τους για σκηνές πανικού και χάους.

Με πληροφορίες από Reuters, GZERO, Al Monitor

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή