Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρκούδα με ρυθμούς χελώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρκούδα με ρυθμούς χελώνας

Η βραδύτητα της επίθεσης και τα λάθη των Ρώσων προκαλούν εντύπωση στους ειδικούς της Δύσης – Η αντίσταση των Ουκρανών

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα της και οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν περιορισμένα μόνο εδάφη, το πολύ 10%, ενώ έχουν υποστεί βαριές απώλειες τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και εξοπλισμού. Ειδικότερα, οι Ρώσοι δεν ελέγχουν πλήρως την Ουκρανία από αέρος, παρόλο που διαθέτουν μία από τις πιο πρoηγμένες αεροπορίες στον κόσμο. Oι χερσαίες δυνάμεις τους προχωρούν με ρυθμούς χελώνας προς το Κίεβο και η συμπεριφορά του γιγάντιου κονβόι, που αρχικά τρομοκράτησε με την εμφάνισή του τους διεθνείς παρατηρητές δοκιμάζεται από προβλήματα ανεφοδιασμού. Μόλις προχθές εντοπίστηκαν κάποια στρατιωτικά οχήματα και τανκς να βρίσκουν καταφύγιο κάτω από προστατευμένα σημεία, όπως δέντρα, για να μη δίνουν στόχο, κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί εξαρχής, σύμφωνα με τον Ντέιβις Πετρέους. Eίναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το κονβόι ήταν εκτεθειμένο σε εχθρικά πυρά για τόσες ημέρες, σχολίασε ο πρώην διευθυντής της CIA στο CNN.

Επειτα από πολύμηνη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυόμισι εβδομάδες επιχειρήσεων, όλοι συμφωνούν πλέον ότι η εισβολή δεν ακολούθησε τον σχεδιασμό της Mόσχας, και ίσως αυτό να αποκαλύπτει ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι και τόσο άρτιος όσο όλοι νόμιζαν. Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου δεν σταματούν να δηλώνουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη, ενώ ο Μπάρι Πάβελ, αντιπρόεδρος του Atlantic Council, είπε στην Washington Post: «Είναι σοκαριστικό για μια τόσο προηγμένη χώρα πόσο αναποτελεσματικές είναι οι δυνάμεις της στα στοιχειώδη σημεία των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα εξασφαλίσει τελικά τον έλεγχο του Κιέβου και δεν θα ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση – αν και εσχάτως η Μόσχα επιμένει πως η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δεν εντάσσεται στα σχέδιά της. Ωστόσο η βραδύτητα της ρωσικής επίθεσης και οι κακοί υπολογισμοί των στρατιωτικών διοικητών της έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σύγκρουσης και το κόστος της: σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συνέπειες και για τις δύο πλευρές θα είναι πολύ βαρύτερες. Η Μόσχα φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο σφυροκόπημα πολιορκημένων πόλεων και στην εκτόξευση βομβών από αέρος, ενώ τα υποτιθέμενα πλήγματα ακριβείας έχουν γίνει πολύ λιγότερο ακριβή: αυτό αποδείχθηκε και από το πλήγμα στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη, παρά την προσπάθεια της ρωσικής προπαγάνδας να το παρουσιάσει ως εκκενωμένο νοσοκομείο και στρατηγείο ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρκούδα με ρυθμούς χελώνας-1

Την παραμονή της εισβολής, στις 23 Φεβρουαρίου, κάποιοι αναλυτές προέβλεπαν ότι το Κίεβο θα πέσει μέσα σε 48 έως 72 ώρες από την έναρξη των επιχειρήσεων. Και όμως η ουκρανική αντίσταση αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικότερη από αυτό. Οι μικρές ευέλικτες μονάδες που γνωρίζουν τα εδάφη απέκρουσαν τα δυσκίνητα ρωσικά κονβόι. Τα αντιαρματικά όπλα που απέκτησαν οι Ουκρανοί από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο άφησαν πολλά απανθρακωμένα κουφάρια τανκς στην άκρη των κεντρικών δρόμων της Ουκρανίας. Και τα τουρκικά drones λειτούργησαν εξίσου αποτελεσματικά. Ακόμη και στις ρωσόφωνες περιοχές όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρούσε ότι τα ρωσικά τανκς θα γίνουν δεκτά από τον ντόπιο πληθυσμό με τριαντάφυλλα, στήθηκαν οδοφράγματα και οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τους έκπληκτους Ρώσους στρατιώτες με βρισιές και προπηλακισμούς.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την επιστράτευση 16.000 εθελοντών από τη Μέση Ανατολή προκειμένου να πολεμήσουν στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και ειδικά μετά το ναυάγιο της διπλωματίας στην Αττάλεια, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς αρκετές μεγάλες πόλεις, ιδίως στον Νότο, όπου πολλές εξ αυτών κινδυνεύουν να πέσουν τις επόμενες ημέρες. Mόνο η Χερσώνα ελέγχεται μέχρι στιγμής από τους Ρώσους, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκαν για πρώτη φορά πλήγματα και στα δυτικά της χώρας, μια περιοχή που είχε μείνει μέχρι πρότινος προστατευμένη από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, τόνισε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου διπλάσιες δυνάμεις σε σχέση με την Ουκρανία και πως η υπεροπλία στον αέρα συνέτεινε στην εκτίμηση πως η Μόσχα διαθέτει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα στην αναμέτρησή της με το Κίεβο. Και όμως όλοι οι στόχοι της Ρωσίας έμειναν ανεκπλήρωτοι. «H oίηση του προέδρου Πούτιν ότι θα γίνει δεκτός ως απελευθερωτής κατέρρευσε τόσο γρήγορα όσο και το ηθικό των στρατευμάτων του», επισήμανε.

Oι αιχμάλωτοι

Οπως αναφέρει η Washington Post, Oυκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια σειρά συνεντεύξεων Τύπου, στις οποίες αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες εμφανίζονταν μετανιωμένοι για τον ρόλο τους στον πόλεμο και δήλωναν ότι δεν είχαν ιδέα ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία μέχρι και μία ημέρα πριν. Eίναι δύσκολο να αποτιμηθεί ο αριθμός των απωλειών από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς ο απολογισμός συσκοτίζεται από τις συγκεχυμένες πληροφορίες και τα αλλεπάλληλα βίντεο και φωτογραφίες που αναρτώνται στα σόσιαλ μίντια, συχνά απόρροια ουκρανικής προπαγάνδας. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι μετρούν 12.000 νεκρούς, 526 κατεστραμμένα οχήματα, 335 τανκς και 81 ελικόπτερα, ωστόσο, οι αριθμοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για 2.000 με 4.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, αλλά επίσης διευκρίνιζαν ότι η πληροφόρησή τους είναι περιορισμένη (ακόμη και αυτοί οι αριθμοί όμως είναι μεγάλοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον 9ετή πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν έχασαν 15.000 άνδρες, στον 20ετή πόλεμο των ΗΠΑ στην ίδια χώρα σκοτώθηκαν 2.461 Αμερικανοί στρατιώτες και 4.500 Αμερικανοί στο Ιράκ από το 2003 έως το 2011). Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχθές ο Πούτιν διέταξε την επιστράτευση 16.000 εθελοντών από τη Μέση Ανατολή προκειμένου να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή