Ουκρανικό: Σκληρά διλήμματα για την Κίνα

Ουκρανικό: Σκληρά διλήμματα για την Κίνα

Επτά ολόκληρες ώρες κράτησε η προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείαςς Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τζιετσί στη Μόσχα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά ολόκληρες ώρες κράτησε η προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείαςς Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τζιετσί στη Μόσχα. Οπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ο Σάλιβαν προειδοποίησε τον συνομιλητή του ότι «θα υπάρξουν περιπλοκές και επιπτώσεις» αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δρακόντειες κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή αν της προσφέρει στρατιωτικό υλικό. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχει τεθεί ζήτημα προμήθειας κινεζικού στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιτζιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «παραπληροφόρηση» και καταλόγισε ευθύνες στην αμερικανική πλευρά για την ουκρανική κρίση, παραπέμποντας στην προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Κινέζος αξιωματούχος επέμεινε ότι η στάση της χώρας του είναι «απολύτως αντικειμενική, αμερόληπτη και εποικοδομητική», με κύρια επιδίωξη «τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Το Πεκίνο πρέπει να πάρει αποστάσεις, καθώς ο Πούτιν ίσως ηττηθεί και ανατραπεί, υποστηρίζει Κινέζος ακαδημαϊκός.

Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου απέναντι σε αυτό που και οι δύο πλευρές περιγράφουν ως «αμερικανικό ηγεμονισμό». Ενδεικτική είναι εκτενής ανάλυση του Κινέζου ακαδημαϊκού Χου Γουέι που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Αμερικανοκινεζικού Παρατηρητήριου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Κάρτερ. Πρόεδρος ερευνητικού κέντρου στη Σαγκάη και σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου, δηλαδή της κινεζικής κυβέρνησης, ο Χου διαπιστώνει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία «προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στην Κίνα». Κεντρική του εκτίμηση είναι ότι «ο Πούτιν ίσως αποτύχει στους επιδιωκόμενους στόχους του», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «πολιτική ανταρσία» μέρους των ρωσικών ελίτ, με αποτέλεσμα την ανατροπή του. Σε αυτή την περίπτωση, η αυριανή Ρωσία «θα είναι λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσει τη Δύση», οι αντιδυτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο «θα εξασθενήσουν σοβαρά», ενώ η Κίνα «θα βρεθεί περισσότερο απομονωμένη». Το συμπέρασμα του αναλυτή είναι ότι η Κίνα πρέπει να πάρει αποστάσεις από τον Πούτιν το συντομότερο δυνατόν, εκτός αν εκτιμήσει ότι η Ρωσία έχει πιθανότητες να πετύχει τους στόχους της εκστρατείας της, κάτι που κατά τη γνώμη του δεν φαίνεται ρεαλιστικό σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή