Νέοι ευρωκανόνες αύξησης ποσοστού γυναικών στα Δ.Σ.

Νέοι ευρωκανόνες αύξησης ποσοστού γυναικών στα Δ.Σ.

Αδιέξοδο δέκα ετών στην εφαρμογή ελάχιστων στόχων για τον διορισμό γυναικών διευθυντών εταιρειών, ξεπεράστηκε χάρη σε συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αδιέξοδο δέκα ετών στην εφαρμογή ελάχιστων στόχων για τον διορισμό γυναικών διευθυντών εταιρειών, ξεπεράστηκε χάρη σε συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπουργοί έθεσαν ως ελάχιστο όριο το ποσοστό 40% γυναικών σε μη εκτελεστικές θέσεις διοικητικών συμβουλίων ή εναλλακτικά, ελάχιστο ποσοστό 33% γυναικών μελών Δ.Σ., μέχρι το 2027. Η πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για γύρο συνομιλιών στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ κρατών-μελών, πριν από την υιοθέτηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η απόφαση ελήφθη, όμως, κατά πλειοψηφία, με ορισμένα κράτη-μέλη να εκφράζουν ενστάσεις, εκτιμώντας ότι οι νέοι κανόνες παραβιάζουν τις εθνικές αρμοδιότητες. Εσθονία, Σλοβακία και Ουγγαρία επέλεξαν την αποχή, ενώ Σουηδία και Πολωνία εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην ολομέλεια του νομοθετικού οργάνου της Ευρώπης.

Η Σουηδία, θεωρούμενη ως πρωτοπόρος στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αντιτίθεται στην ποσόστωση θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα θεμάτων ισότητας των φύλων ανήκει στις εθνικές αρχές. Από τη μεριά της, η Πολωνή υπουργός Εργασίας Μαρλένα Μαλάγκ είπε ότι οι νέοι κανόνες επιβαρύνουν δυσανάλογα τη χώρα της, με πολωνικές εταιρείες να απειλούνται με απώλεια παραγωγικότητας εξαιτίας προσφυγών που θα αντιμετωπίσουν για μη τήρηση της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών. Τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο προτεινόμενους στόχους. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, όμως, τα κράτη της Ε.Ε. θα υποχρεωθούν να «ενθαρρύνουν ενεργά» τις εταιρείες να εφαρμόσουν τον νέο κανόνα.

Η τελική υιοθέτηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση «του φαινομένου της γυάλινης οροφής, του αόρατου φράγματος που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι γυναίκες στους χώρους εργασίας», όπως είπε η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο.

Μόλις 30,6% μελών Δ.Σ. και 8,5% προέδρων Δ.Σ. στην Ευρώπη των «27» ήταν γυναίκες τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το 2022, 29% των θέσεων σε Δ.Σ. στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη καταλαμβάνονται από γυναίκες, από 24% το 2020. Στη Βόρεια Αμερική, οι γυναίκες μέλη Δ.Σ. αυξήθηκαν από 22% το 2020, σε 27% σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή