Πόλεμος στην Ουκρανία: O μοναδικός ανταποκριτής στη ρωσική πλευρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: O μοναδικός ανταποκριτής στη ρωσική πλευρά

Πρόσβαση στον ρωσικό στρατό έχει αποκτήσει ο ρεπόρτερ του σταθμού PhoenixTV Λου Γιουγκουάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος ρεπόρτερ Λου Γιουγκουάνγκ στέκεται στην άκρη του δρόμου, με το κράνος και το αλεξίσφαιρό του, καθώς ρωσικά τανκς περνούν πλάι του. «Είμαι στην πρώτη γραμμή, στη Μαριούπολη», λέει. Μετά παίρνει συνέντευξη από ένα Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει άγχος. «Γιατί όχι;». «Διότι πολεμάω οκτώ χρόνια».

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Γκάρντιαν» στην Ταϊβάν, που παρακολουθεί τις ανταποκρίσεις του Λου από την ανατολική Ουκρανία, επισημαίνει ότι πρόκειται ίσως για τον μοναδικό δημοσιογράφο που καλύπτει τον πόλεμο από την πλευρά των Ρώσων στρατιωτών. Ο Λου είναι πρώην αξιωματικός του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος έχει ζήσει δεκαετίες στη Μόσχα. Η πρόσβασή του στη ρωσική πλευρά είναι, όπως φαίνεται, εξαιρετική.

Στις 2 Μαρτίου, πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. Ο Λου παρατήρησε ότι οι αντάρτες του Ντονέτσκ δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ουκρανικές δυνάμεις, «αλλά με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, έχουν απελευθερώσει 40 οικισμούς που βρίσκονται στο εσωτερικό των διοικητικών ορίων της επαρχίας. Η νίκη διαρκώς διευρύνεται».

«Η ασυνήθιστη πρόσβαση του Λου στον ρωσικό στρατό εγείρει ερωτήματα για το μέγεθος της συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Πεκίνο», παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. Ο Λου, ανταποκριτής του σταθμού PhoenixTV, είναι γνωστός δημοσιογράφος στην Κίνα, ενώ έχει καλύψει διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος της Τσετσενίας, όπου επίσης είχε ρωσική στρατιωτική προστασία. Ο Λου έχει δηλώσει ότι ο σταθμός στον οποίο εργάζεται έχει καλές σχέσεις με το περιβάλλον των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνία «απεριόριστης συνεργασίας». Εκτοτε, το Πεκίνο προσπαθεί να εξισορροπήσει την υποστήριξή του προς τη Μόσχα με την παγκόσμια καταδίκη της εισβολής και τις διεθνείς κυρώσεις. Επιχειρεί μεν να τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά διακινεί αντιδυτικές θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες η ευθύνη για τη σύγκρουση ανήκει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κινεζικού ινστιτούτου SOAS, Στιβ Τσανγκ, ο Λου μπορεί να απέκτησε πρόσβαση είτε λόγω των προσωπικών του επαφών ή χάρη στην υποστήριξη της Κίνας προς τη ρωσική κυβέρνηση. «Τα δύο δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα», τόνισε. «Το μόνο που ξέρω μετά βεβαιότητος είναι ότι η Ρωσία δεν θα επέτρεπε σε κάποιον ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις της εάν δεν είναι βέβαιη ότι θα τις παρουσιάσει με θετικό τρόπο. Το γεγονός ότι ακολουθεί τον ρωσικό στρατό δείχνει ότι οι ρωσικές αρχές τον γνωρίζουν αρκετά, ώστε να είναι βέβαιες ότι δεν θα μεταδώσει κάτι αρνητικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή