Φον ντερ Λάιεν: Οι Ουκρανοί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συνεχίζουμε τη στήριξη

Φον ντερ Λάιεν: Οι Ουκρανοί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συνεχίζουμε τη στήριξη

Η επικεφαλής της Κομισιόν διεμήνυσε πως «μέχρι να μπορέσουν οι Ουκρανοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν την ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα τους με ειρήνη, θα τους καλωσορίσουμε και θα τους υποστηρίξουμε. Γιατί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ πιο κοντά, έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά από τις οικογένειες και τη χώρα τους από τις βόμβες του Πούτιν» και αντιπαρέβαλε τις καταστροφικές σκηνές του πολέμου με τις εικόνες των Ευρωπαίων πολιτών να υποδέχονται πρόσφυγες, τονίζοντας πως δείχνουν ελπίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεμήνυσε πως «μέχρι να μπορέσουν οι Ουκρανοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν την ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα τους με ειρήνη, θα τους καλωσορίσουμε και θα τους υποστηρίξουμε. Γιατί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας».

Ειδικότερα, εστίασε στο ταμείο CARE που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσοντάς το στην πολιτική συνοχής της ΕΕ. «Αυτή η δέσμη της Δράσης Συνοχής για τους Πρόσφυγες καθιστά διαθέσιμα τα ταμεία συνοχής για τα κράτη-μέλη. Αυτό θα τα βοηθήσει να χτίσουν κέντρα υποδοχής, κινητά νοσοκομεία και σχολική εκπαίδευση για παιδιά. Μπορεί να παρέχει υποστήριξη απασχόλησης, για παράδειγμα μαθήματα κατάρτισης και γλωσσών, ή εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Το CARE θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να υποδεχθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες γρήγορα και ανθρώπινα», εξήγησε.

Εν συνεχεία, επεσήμανε τη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για τα κράτη-μέλη και προέταξε πως «σήμερα χρειαζόμαστε την πολιτική συνοχής περισσότερο από ποτέ». «Είναι καθαρή δύναμη, γιατί η συνοχή συνοδεύεται από εντυπωσιακή οικονομική υποστήριξη. Μιλάμε για σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2021 έως το 2027. Με εκτιμώμενα 100 δισεκατομμύρια επιπλέον από τα κράτη-μέλη. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Η πολιτική συνοχής είναι τόσο ισχυρή, πρώτα και κύρια, διότι εκπληρώνει μία βασική υπόσχεση της Ένωσής μας, ότι όλες οι περιφέρειες είναι ίσες, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού, μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Αυτή η υπόσχεση μάς φέρνει εδώ σήμερα», εξήγησε. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η συνοχή είναι μία δύναμη αλλαγής. «Η Ευρώπη βρίσκεται στην αρχή ενός νέου μετασχηματισμού, θέλουμε να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως η πολιτική συνοχής θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός.

Ως τρίτο πλεονέκτημα που πηγάζει από την πολιτική συνοχής ανέφερε πως αποτελεί η εγγύηση της κοινωνικής ισορροπίας. «Τόσο η πράσινη όσο και η ψηφιακή μετάβαση θα λειτουργήσουν μόνο για ανθρώπους και επιχειρήσεις, όταν είναι δίκαιη» αποσαφήνισε, τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτόν τον μετασχηματισμό».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή