Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν προς Σι Τζινπίνγκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν προς Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα απειλείται με κυρώσεις αν στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία στην Ουκρανία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα καταβάλει υψηλό τίμημα αν στηρίξει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αν βοηθήσει τη σύμμαχό της να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις. Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που είχε ως κύριο αντικείμενο την ουκρανική κρίση. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες, κάτι που υποδηλώνει τη σημασία των διακυβευμάτων και για τις δύο χώρες.

Ηταν η πρώτη απευθείας επικοινωνία των δύο ανδρών από τον Νοέμβριο και η τέταρτη από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα, με διακηρυγμένο στόχο να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού για να αναχαιτίσει την ανερχόμενη Κίνα. Η χθεσινή συνομιλία αναμενόταν να διεξαχθεί σε ατμόσφαιρα έντασης, καθώς οι κινεζοαμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους: ύστερα από μία περίοδο ακήρυκτου εμπορικού πολέμου από την Ουάσιγκτον, με την ατμόσφαιρα φορτισμένη από το νέο αντικινεζικό σύμφωνο AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) στον Ινδοειρηνικό, ήρθε η κρίση της Ουκρανίας να θέσει σε δεινή δοκιμασία τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

«Ουδείς έχει συμφέρον»

Αν κρίνει κανείς από τις αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ προσήλθε με κλάδο ελαίας στη συνομιλία του με τον Μπάιντεν. Δήλωσε ότι «ουδείς έχει συμφέρον» από συγκρούσεις όπως εκείνη της Ουκρανίας και ότι «ΗΠΑ και Κίνα οφείλουν να μοιραστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, εργαζόμενες από κοινού για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης». Ζήτησε επίσης «να επανέλθουν στον ορθό δρόμο οι διμερείς σχέσεις» μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι, παρά την προσπάθειά της να εμφανιστεί ως αμερόληπτος μεσολαβητής στην ουκρανική κρίση και τις δηλώσεις της περί σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, το Πεκίνο έχει επιλέξει να στηρίξει οικονομικά, πολιτικά ή ακόμη και στρατιωτικά τη Μόσχα, όπως μαρτυρεί, μεταξύ άλλων, η απολύτως φιλική έναντι της Ρωσίας κάλυψη του πολέμου από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Στη σωστή πλευρά»

Ουάσιγκτον και Πεκίνο οφείλουν να μοιραστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Λίγο πριν αρχίσει η επικοινωνία Μπάιντεν – Σι, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν κάλεσε τον Κινέζο ηγέτη να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου «να τερματίσει τον πόλεμο που ο ίδιος επέλεξε, έναν πόλεμο – μακελειό». Μιλώντας στο CNN, η Αμερικανίδα αξιωματούχος προσέθεσε: «Η Κίνα οφείλει να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπονομεύσει, οικονομικά ή με άλλους τρόπους, τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο έχουν διαψεύσει αιτιάσεις της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες, πέραν της οικονομικής στήριξης η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα παροχή στρατιωτικού υλικού (μη επανδρωμένα αεροπλάνα, βλήματα πυροβολικού κ.ά.) για τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επέμεινε ότι υπάρχει σχετικό αίτημα από πλευράς Ρωσίας και έθεσε την Κίνα προ των ευθυνών της.

Στα Στενά της Ταϊβάν

Καθώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζονταν για την τηλεφωνική τους επικοινωνία, κινεζικό αεροπλανοφόρο έπλεε στα Στενά της Ταϊβάν, παρακολουθούμενο από αμερικανικό αντιτορπιλικό. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία, αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κρίση στην Ουκρανία για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη νήσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή