Τσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα»

Τσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα (στην εφημερίδα Hürriyet) ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα «κρίσιμα» θέματα.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα «κρίσιμα» θέματα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές παρουσιάζονται να συγκλίνουν σε τέσσερα βασικά σημεία. Ο ίδιος ανέφερε, συγκεκριμένα, την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ο Καλίν δήλωσε, επίσης, ότι μια διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, η πλευρά Πούτιν φαίνεται να «θεωρεί» πως οι θέσεις του Κιέβου επί θεμάτων που έχουν κάνουν με το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχουν ακόμη έρθει αρκετά κοντά στις ρωσικές ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ουκρανορωσικής συμφωνίας, η Ρωσία θα έπρεπε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αποσύρει τα στρατεύματά της πίσω στις θέσεις όπου εκείνα βρίσκονταν πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, βλέπουν με καχυποψία τα πιθανά κίνητρα πίσω από τα όποια διαπραγματευτικά ανοίγματα της Μόσχας, θεωρώντας ότι η πλευρά του Πούτιν ίσως να θέλει απλά να κερδίσει χρόνο… προτού ανασυνταχθεί και προχωρήσει σε νέες στρατιωτικές επιθέσεις εντός του ουκρανικού εδάφους.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε, μιλώντας στο CNN, πως οι ουκρανορωσικές συνομιλίες θα άξιζε να συνεχιστούν ακόμη και αν είχαν μόνο 1% ποσοστό επιτυχίας και πως εάν εκείνες αποτύχουν τότε θα υπάρξει κίνδυνος για έναν Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο έχει, από την πλευρά του, επισήμως αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει εδάφη στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως το θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο χωριστών συνομιλιών μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν.

Σημειώνεται ωστόσο πως πλέον, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο έδαφος, ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» είναι και το μέλλον της Μαριούπολης την οποία, ως φαίνεται, η ρωσική πλευρά θέλει να καταλάβει με κάθε κόστος, ακόμη και αν χρειαστεί να την ισοπεδώσει.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή