Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό «όχι» στο Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία», είπε και τόνισε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει τα ρωσικά τελεσίγραφα».

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα. «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.


Σε ομιλία του μέσω βίντεο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μοιράζεται τον ήχο από μια σειρήνα για να τονίσει τη δεινή κατάσταση του λαού του καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει έναν μήνα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατήγγειλε τον ρωσικό βομβαρδισμό σχολείου στη Μαριούπολη όπου κατέφυγαν άμαχοι.

Μιλώντας σε ομιλία μέσω βίντεο νωρίς τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε ότι περίπου 400 πολίτες βρίσκονταν καταφύγιο σε σχολείο στην πολιορκημένη πόλη της Αζοφικής Θάλασσας όταν χτυπήθηκε από ρωσική βόμβα.

«Βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν επιζήσει», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά ξέρουμε ότι σίγουρα θα καταρρίψουμε τον πιλότο που έριξε αυτή τη βόμβα, όπως περίπου 100 άλλοι τέτοιοι μαζικοί δολοφόνοι τους οποίους έχουμε ήδη καταρρίψει».

Μαριούπολη: «Πέφτουν βόμβες κάθε 10 λεπτά»

Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό. «Οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα», δήλωσε στο CNN ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλάμα, προσθέτοντας ότι αυτός και οι συμπολίτες του δεν θα παραδοθούν.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT