Ουκρανία: «Ξέρουμε γιατί πολεμάμε» – Πώς η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε το Λβιβ (εικόνες)

Ουκρανία: «Ξέρουμε γιατί πολεμάμε» – Πώς η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε το Λβιβ (εικόνες)

Η πλειοψηφία των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχουν περάσει από τους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων του Λβιβ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειοψηφία των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχουν περάσει από τους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων του Λβιβ.

Ο πόλεμος έχει μεταμορφώσει την πόλη, η οποία είναι πλέον γεμάτη από ανθρώπους και έντονα συναισθήματα όπως ενέργεια και απελπισία, θυμός και αποφασιστικότητα.

Τη νύχτα πριν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ένας μουσικός τραγουδούσε σε ένα λιθόστρωτο δρομάκι στην καρδιά της παλιάς πόλης του Λβιβ, ενώ οι λάμπες έριχναν το απαλό φως τους πάνω σε ένα κτίριο από κίτρινα τούβλα.

Ουκρανία: «Ξέρουμε γιατί πολεμάμε» – Πώς η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε το Λβιβ (εικόνες)-1

Πριν τον πόλεμο, το κτίριο αυτό στέγαζε το Wild House, το οποίο ήταν εκθεσιακός χώρος, κουρείο, στούντιο του TikTok και σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες και ψηφιακούς νομάδες. Τώρα, φιλοξενεί άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική επίθεση.

Ξεκίνησε ως κάτι ανεπίσημο, με την είδηση της ύπαρξής του να διαδίδεται μέσω βιαστικών τηλεφωνικών συνομιλιών και γραπτών μηνυμάτων που πληκτρολογήθηκαν μέσα σε πανικό. Όσο ο πόλεμος επεκτεινόταν, τόσο περισσότερο εξαπλώνονταν τα νέα και για το Wild House, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος ενός περίτεχνου δικτύου εθελοντών που βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν χείμαρρο νέων αναγκών.

Η 29χρονη Νάντια Οπρίσκο, μια επίδοξη δημοσιογράφος που στράφηκε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη μεταμόρφωση του Wild House.

«Ο στρατός της Ρωσίας μάχεται για το τίποτα», ανέφερε σε συνέντευξή της. «Δεν ξέρουν και δεν καταλαβαίνουν γιατί πολεμούν».

«Οι Ουκρανοί ξέρουμε γιατί πολεμάμε», συνέχισε. «Πολεμάμε για την ειρήνη. Πολεμάμε για τη χώρα μας. Και πολεμάμε για την ελευθερία».

 Τόσο η ιστορία της Νάντια όσο και του Wild House, αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη μεταμόρφωση του Λβιβ αλλά και όλης της χώρας, η οποία συνέβη μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Τα σημάδια αυτής της αλλαγής είναι παντού, παράξενα και ταυτόχρονα αλλόκοτα οικεία, καθώς οι παλιές δραστηριότητες διεξάγονται σε ένα άκρως διαφορετικό πλαίσιο.

Τα μέλη μιας οικογένειας στέκονται σε μια γωνία με τις βαλίτσες τους κοντά σε ένα γαλλικό καφέ, καθώς η φωνή της Εντίθ Πιάφ ακούγεται κάπου από πίσω τους. Αλλά δεν είναι τουρίστες. Μέσα στις βαλίτσες τους, είναι στριμωγμένη ολόκληρη η ζωή τους, όσα πρόλαβαν δηλαδή να μαζέψουν καθώς έτρεχαν για να σωθούν.

Ουκρανία: «Ξέρουμε γιατί πολεμάμε» – Πώς η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε το Λβιβ (εικόνες)-2

Δύο άνθρωποι πίνουν καφέ στο Black Honey. Δεν είναι παλιοί φίλοι, αλλά ένας στρατιώτης και ένας Αυστραλός δημοσιογράφος. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, αλλά οι ταξιδιώτες δεν είναι τουρίστες που ήρθαν στην πόλη για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική, αλλά εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, κατάσκοποι και πολλοί άλλοι που κανείς δεν ξέρει τι αναζητούν.

Και πάντα, ακούγεται ο ήχος των σειρήνων που προειδοποιούν για εναέριες επιδρομές, υπενθυμίζοντας τις καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις της Ουκρανίας. 

Όμως, κάθε μέρα που οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο και άλλες πόλεις μάχονται ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις, είναι άλλη μια ευκαιρία για το Λβιβ να ενισχύσει την άμυνά του.

Όποιες ελπίδες κι αν είχαν οι κάτοικοι του Λβιβ ότι η πόλη τους ίσως και να γλιτώσει, έχουν ξεθωριάσει προ πολλού. Έτσι, οι γιαγιάδες βοηθούν πλέον τα εγγόνια τους να φτιάξουν δίχτυα καμουφλάζ. Οι χωρικοί στα περίχωρα της πόλης σκάβουν χαρακώματα και  υψώνουν οδοφράγματα. Οι χώροι προβολής ταινιών τώρα μεταδίδουν βίντεο που δείχνουν πώς κατασκευάζονται οι πύρινες βόμβες.

Ουκρανία: «Ξέρουμε γιατί πολεμάμε» – Πώς η ρωσική εισβολή μεταμόρφωσε το Λβιβ (εικόνες)-3

Ωστόσο, αντίθετα με τα τις πρώτες μέρες του πολέμου, η πόλη έχει αρχίσει και πάλι να σφύζει από ζωή. Κάποια μαγαζιά έχουν ξανανοίξει και οι καλλιτέχνες του δρόμου παίζουν ξανά μουσική. Το αλκοόλ έχει απαγορευτεί αλλά τα μπαρ είναι γεμάτα.

Οι αφίσες όμως μέσα στην πόλη που κάποτε διαφήμιζαν τοπικές επιχειρήσεις, έχουν αντικατασταθεί με προπαγάνδα για τον πόλεμο. Πολλοί βάζουν στο στόχαστρο τον Πούτιν, εστιάζοντας σε ένα ωμό σχόλιο που έκανε για τον Ζελένσκι.

«Είτε σ’ αρέσει είτε όχι, ομορφιά μου, πρέπει να το ανεχθείς», είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που στα ρωσικά κάνει ρίμα. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι η φράση σχετίζεται με τον βιασμό και πως ήταν κάτι σαν πρόλογος αυτού που σχεδίαζε – τον βιασμό μιας ολόκληρης χώρας.

Μια από τις πιο δημοφιλείς αφίσες δείχνει μια γυναίκα που έχει ένα όπλο στο στόμα του Πούτιν και λέει: «Δεν είμαι η ομορφιά σου».

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 26η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή