Βρετανία: Γενικό λίφτινγκ στο μνημείο Στόουνχεντζ

Βρετανία: Γενικό λίφτινγκ στο μνημείο Στόουνχεντζ

Οι επισκέπτες στο τέλος των εργασιών θα έχουν πολύ καλή εικόνα για την όψη του χώρου την εποχή της ακμής του.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αναστηλωθούν, ώστε να θυμίζουν την αρχική τους μορφή, κάποια μέρη του προϊστορικού μνημείου Στόουνχεντζ στη Βρετανία, μετά την αγορά μεγάλων εκτάσεων από τη Νational Trust, μη κυβερνητική oργάνωση που φροντίζει για τη διάσωση της βρετανικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της ανάπλασης, οι εκτάσεις θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να ευνοείται η βιώσιμη ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ μελλοντικά αναμένεται να καταστούν προσβάσιμες στους επισκέπτες του μνημείου. Σε μία από τις εκτάσεις πρόκειται να διαμορφωθεί ένα τμήμα της λεγόμενης «λεωφόρου», ενός δρόμου περίπου 2 χλμ., ο οποίος συνδέει τις όχθες του ποταμού Εϊβον με την είσοδο του κύριου κύκλου του μνημείου. Παραμένει, επί του παρόντος, άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το τελικό αποτέλεσμα θα δίνει μια πολύ καλή εικόνα στους επισκέπτες για την όψη του χώρου την εποχή της ακμής του, πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η έκταση που αγόρασε η Νational Trust βρίσκεται 1,6 χλμ. νοτιοδυτικά του κύριου κύκλου του μνημείου. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν εντοπιστεί οστά από βόδια που εκτρέφονταν από κτηνοτρόφους εκείνης της περιόδου, αλλά και από ελάφια τα οποία είχαν κυνηγήσει και σκοτώσει κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες – αδιάσειστα στοιχεία ότι μαζεύονταν σε αυτό το μέρος οι δύο ομάδες και μοιράζονταν την τροφή τους.

Οι δύο εκτάσεις που θα αναμορφώσει η National Trust έχουν συνολικό εμβαδόν περίπου 1.700 στρέμματα. Σύμφωνα με τη National Trust, οι περιοχές είναι υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και στα όριά τους θα γίνουν ανασκαφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή