Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Τουρκία εθεάθη ο στενός σύμβουλος του Πούτιν που έφυγε από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Τουρκία εθεάθη ο στενός σύμβουλος του Πούτιν που έφυγε από τη Ρωσία

Ο Τσουμπάις είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχους που παραιτήθηκε από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία κατά τη μετα-σοβιετική περίοδο, παραιτήθηκε από τη θέση του ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου σε διεθνείς οργανισμούς και έφυγε από τη χώρα, όπως ανέφερε πηγή στο Reuters. Ο Τσουμπάις είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχους που παραιτήθηκε από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφο των Financial Times, φαίνεται ο Τσουμπάις να κάνει ανάληψη από ATM στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε με δήλωση του στο πρακτορείο RIA ότι ο Τσουμπάις παραιτήθηκε, προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Ο 66χρονος Τσουμπάις είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς μεταρρυθμιστές της δεκαετίας του 1990 που είχαν παραμείνει στην κυβέρνηση Πούτιν και είχαν στενούς δεσμούς με δυτικούς αξιωματούχους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Γνωστός ως αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία, ο Τσουμπάις έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά χαιρέτισε την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας. Επί Πούτιν, ο Τσουμπάις ανέλαβε κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες κρατικές εταιρείες μέχρι που ο πρόεδρος τον διόρισε πέρυσι ως απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – 28η ημέρα εισβολής: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή