Η Ουκρανία αντεπιτίθεται – Σε ποιες περιοχές ανακτά εδάφη από τους Ρώσους

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται – Σε ποιες περιοχές ανακτά εδάφη από τους Ρώσους

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων, κερδίζοντας έδαφος σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι εξελίξεις σε Κίεβο, Μαραρίβ, Ιρπίν, Βοζνεσένσκ και Χερσώνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων, κερδίζοντας έδαφος σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές, ουκρανικές δυνάμεις έχουν να ανακτήσει εδάφη κοντά στο Κίεβο.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», τόνισε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας. Κοντά στο Μπροβάρυ (ανατολικά προάστια του Κιέβου), από τα βόρεια πίσω από το Λιούτιι διεξάγεται μια μεγάλη μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές, ο μικρός οικισμός Μαραρίβ (δυτικά) και σχεδόν όλο το Ιρπίν (βορειοδυτικά) βρίσκονται ήδη υπό από το έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών», ανέφερε ο Κλίσκο, ενώ ερωτηθείς για μια συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ακριβείς πληροφορίες για αυτό το θέμα.

«Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους: φύγετε από τη χώρα μας, πηγαίντε σπίτια σας. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί (…), μπορεί να χρειαστεί πολύς», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Αξιωματούχος της Αμυνας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί καταγράφουν κέρδη και στον νότο. Στη μικρή πόλη Βοζνεσένσκ στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν και μια πομπή θωρακισμένων οχημάτων καταστράφηκε.

Και στη Χερσώνα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη.

Βρετανός αμυντικός αναλυτής τόνισε στο BBC ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να αλλάξει την τακτική της. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του βρετανικού Υπ. Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από τον βορρά και από τον νότο με στόχο να «κυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας». Στην αναφορά σημειώνεται επίσης ότι «οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να ανασυνταχθούν πριν ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας».

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται  – Σε ποιες περιοχές ανακτά εδάφη από τους Ρώσους-1

Υπό Ουκρανικό έλεγχο το 80% του Ιρπίν υποστηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής

Ο Ολεξάνταρ Μαρκούσιν, δήμαρχος του προαστίου Ιρπίν του Κιέβου, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η εδαφική άμυνα και η αστυνομία «έχουν το 80% της πόλης μας υπό έλεγχο». Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Μαρκούσιν τόνισε : «Η πόλη μας βομβαρδίζεται συνεχώς από συστήματα GRAD. Πολύ μαζικά. Σφυροκοπούν την κατοικημένη περιοχή, τα πολυώροφα κτίρια».

Παρά τις μαζικές εκκενώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μαρκούσιν, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε την Τετάρτη, εκτίμησε ότι μέχρι και 6.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιρπόν και ότι μικρές ομάδες εκκενώνονται κάθε μέρα. «Περίπου 4.000 άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν καθόλου από την πόλη. Τους βοηθάμε με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες», πρόσθεσε.

Η εθνική αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνεχίζει τις εργασίες στο Ιρπίν, μεγάλο μέρος του οποίου καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. είναι άλλο ένα πιθανό σημάδι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακτούν εδάφη γύρω από την πρωτεύουσα του Κιέβου, σχολιάζει το CNN. Το Ιρπίν είναι ένα προάστιο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Κιέβου, και έχει υπάρξει τόπος σκληρών μαχών και σφοδρών βομβαρδισμών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας προ σχεδόν ενός μήνα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή