H επιστροφή των σταθερών τηλεφώνων

H επιστροφή των σταθερών τηλεφώνων

Παλιομοδίτικες συσκευές βρίσκουν ξανά τη θέση τους στα σπίτια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πανδημία γέννησε στους περισσότερους την επιθυμία να «αποσυνδεθούν» από την οθόνη του κινητού τους και να επιστρέψουν στο σαφώς πιο «γαλήνιο» παρελθόν των σταθερών, αναλογικών τηλεφώνων.

Το 2003, περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) παραδέχθηκε ότι διέθετε λειτουργικό σταθερό τηλέφωνο. Το Ιούνιο του 2021 το ποσοστό έπεσε στο 30%.

Σήμερα, οι παλιομοδίτικες συσκευές βρίσκουν ξανά τη θέση τους στα σπίτια και τις καρδιές των νοσταλγών του παρελθόντος, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έχουν κουραστεί από την πληθώρα δυνατοτήτων των έξυπνων κινητών, αλλά και την ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά πράγματα, το γνωστό multitasking.

Πολλοί κουράζονται από την πληθώρα δυνατοτήτων των έξυπνων κινητών και την ενασχόληση με χιλιάδες πράγματα.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, το σχήμα του ακουστικού των παλιών τηλεφωνικών συσκευών, που θυμίζει ημισέληνο, δίνει πιο φυσική και άνετη αίσθηση όταν αγγίζει το μάγουλο, συγκριτικά με αυτήν που αφήνει το επίπεδο, ψυχρό κινητό. Επίσης, με μια ενσύρματη συσκευή το άτομο δεσμεύεται περισσότερο στη συζήτηση και την επικοινωνία και η τηλεφωνική κλήση συνιστά σημαντική προσωπική επιλογή.

Ο Ματ Τζένκινς εργάζεται από το 2011 στην εταιρεία Old Phone Works του Οντάριο, που επισκευάζει και πωλεί σταθερά τηλέφωνα. Τα δύο τελευταία χρόνια, εξηγεί, η ζήτηση για συσκευές με περιστροφικό δίσκο, σε απαλά χρώματα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνταν το 1950 και 1960, παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. «Πριν από ενάμισι χρόνο η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα. Την προηγούμενη πενταετία οι παραγγελίες για τέτοιες συσκευές ήταν ελάχιστες. Σήμερα δεν προλαβαίνουμε να τις εκτελούμε».

Τι είναι αυτό που πυροδότησε την επιθυμία για τα ενσύρματα τηλέφωνα; «Πιστεύω ότι πρόκειται για επιστροφή στα βασικά και απαραίτητα. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να κουβαλάς παντού ένα ενσύρματο τηλέφωνο. Ετσι έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις πραγματικά με αυτόν που βρίσκεται στην άλλη άκρη του σύρματος, χωρίς συνεχείς περισπασμούς», τονίζει ο Τζένκινς.

Παρόμοια έκρηξη στη ζήτηση συσκευών σταθερού διαπίστωσε και η Ρασέλ Ραμπαμπί, η οποία άρχισε να εμπορεύεται τέτοιες συσκευές από τις αρχές του 2021, μέσω του διαδικτυακού της καταστήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Etsy. Εως τον Οκτώβριο τα τηλέφωνά της είχαν γίνει το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρονταν περισσότερο οι επισκέπτες της ιστοσελίδας της. «Τα σταθερά, με το που τα έβαζα στην ιστοσελίδα εξαντλούνταν αμέσως. Ετσι σκέφτηκα ότι πρέπει να εστιάσω την εμπορική μου προσοχή σε αυτή τη νέα τάση», λέει. Η πελατεία της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε ροζ τηλέφωνα που έχουν το σχήμα χειλιών, σε αυτά με διαφανές περίβλημα ή νέον, αλλά και στις συσκευές που έχουν το σχήμα του γάτου Γκάρφιλντ, του γνωστού εφτάψυχου πρωταγωνιστή των κόμικς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή