Πώς η ουκρανική αντίσταση άλλαξε τη στρατηγική της Ρωσίας 30 μέρες μετά την εισβολή

Πώς η ουκρανική αντίσταση άλλαξε τη στρατηγική της Ρωσίας 30 μέρες μετά την εισβολή

Σύνοψη της 30ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμπλήρωση της 30ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στη δεύτερη φάση της «επιχείρησής» της, σημειώνοντας ότι στρέφει το ενδιαφέρον της στην «απελευθέρωση» την περιοχή του Ντονμπάς.

Μετά από έναν μήνα σκληρών συγκρούσεων κατά τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν απροσδόκητα ισχυρή ουκρανική αντίσταση και δεν κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ρούντσκοι είπε ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί τώρα στην ήττα των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό Ντονμπάς, περιοχή όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα διεξάγουν πόλεμο από το 2014.

Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Κρεμλίνου. Πληροφορίες από Δυτικούς αξιωματούχους σημειώνουν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα, ενώ δηλωτικό της κατάστασης στο πεδίο είναι και το ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρός και έβδομος Ρώσος στρατηγός.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία για να υπογραμμίσει την ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται. Είναι ενδεικτικό ότι στην πολιορκημένη Μαριούπολη ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε θέατρο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο. 

Πώς η ουκρανική αντίσταση άλλαξε τη στρατηγική της Ρωσίας 30 μέρες μετά την εισβολή-1
REUTERS/Alexander Ermochenko


Σύνοψη της 30ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής» της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν μια υποβάθμιση των στόχων μετά από τον αρχικό στόχο «αποναζιστικοποίησης» ή -με άλλα λόγια- της αλλαγή της κυβέρνησης.
  • Η Ρωσία παραδέχθηκε τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία. ΗΠΑ και Κίεβο εκτιμούν ότι οι νεκροί Ρώσοι υπερβαίνουν τους 7.000.
  • Την ίδια ώρα, πάντως, Δυτικοί αξιωματούχοι μετέδιδαν τις εξής πληροφορίες: 1) Περίπου 20 Ρωσικές τακτικές μονάδες δεν είναι πλέον αξιόμαχες. 2) Διοικητής ρωσικής ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα που διαμαρτύρονται για τις κλιμακούμενες απώλειες, 3) Αντιστράτηγος που διοικούσε την 49η Στρατιά έπεσε νεκρός σε μάχη – πρόκειται για τον έβδομο Ρώσο στρατηγό που σκοτώθηκε την έναρξη της εισβολής.
  • Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων για όλους όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα, ρεύμα ή θέρμανση, ενώ η πόλη γύρω τους έχει μετατραπεί σε ερείπια.
  • Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ. Η πόλη σφυροκοπείται αδιάκοπα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ -χθες- ομάδα Τσετσένων υποστήριξε ότι είχε υπό τον έλεγχο της το δημαρχείο.
  • Οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης ανέρχονται σε τουλάχιστον 300, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει «αυξανόμενες πληροφορίες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στη Μαριούπολη.
  • Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Κίεβο.
  • Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο με βομβαρδισμό αμάχων την ώρα που δέχονταν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χάρκοβο.
  • «Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που κατέλαβε στον πόλεμο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να την ανακαταλάβουν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
  • Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
  • Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η Ρωσία διαψεύδει στους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία.
    Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία είναι 1.081. Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
  • Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαχάροβα επιτέθηκε στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για απειλές κατά της Ρωσίας, που είναι μέρος της «αυτό-ζομπικοποίησης» της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
  • Η Ελβετία αυστηροποίησε τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, όπως και το CERN. Το Spotify ανέστειλε τις δραστηριότητες του στη Ρωσία.
Πώς η ουκρανική αντίσταση άλλαξε τη στρατηγική της Ρωσίας 30 μέρες μετά την εισβολή-2
REUTERS/Alexander Ermochenko

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις της 30ης ημέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT