Συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας: «Να είμαστε αισιόδοξοι ή όχι;» – Πέντε λόγοι υπέρ και έξι κατά

Συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας: «Να είμαστε αισιόδοξοι ή όχι;» – Πέντε λόγοι υπέρ και έξι κατά

«Nα είμαστε αισιόδοξοι ή δύσπιστοι;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο ιστοχώρος GZERO σε ανάλυσή του, παρουσιάζοντας επιχειρήματα υπέρ και της μίας αλλά και της άλλης θέσης.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με τις μάχες που μαίνονται εδώ και πέντε εβδομάδες στο μέτωπο της Ουκρανίας εν μέσω βομβαρδισμών και ανταλλασσόμενων πυρών, συνεχίζονται και οι ουκρανορωσικές διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι όμως κανείς για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων;   

«Να είμαστε αισιόδοξοι ή δύσπιστοι;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο ιστοχώρος GZERO σε ανάλυσή του, παρουσιάζοντας επιχειρήματα υπέρ και της μίας αλλά και της άλλης θέσης.

Λόγοι για αισιοδοξία

  • Οι αντιμαχόμενες πλευρές καλύτερα να συνομιλούν, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους, παρά να είναι αποκομμένες. Οι ανοιχτοί δίαυλοι δεν εγγυώνται την ειρήνη. Η επικοινωνία είναι ωστόσο οπωσδήποτε καλύτερη από τη μη-επικοινωνία.
  • Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται πως στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου. Εάν τα βήματα αυτά δεν εκτροχιαστούν, τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, και αργότερα ενδεχομένως μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.   
  • Η ουκρανική πλευρά παρουσιάζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις αποδεχόμενη ένα μελλοντικό καθεστώς «ουδετερότητας» για την ίδια. Δηλώνει επίσης διατεθειμένη να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για το μελλοντικό καθεστώς στις περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
  • Η Μόσχα έχει κι εκείνη από την πλευρά της παρουσιαστεί διατεθειμένη να αποκλιμακώσει την ένταση σε κάποια σημεία, περιορίζοντας για παράδειγμα σημαντικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές του ουκρανικού βορρά.
  • Και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να θέλουν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Το κόστος είναι για τις δύο ήδη πολύ μεγάλο και θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο εάν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν με όσα εκείνες συνεπάγονται (διαιώνιση των κυρώσεων, καταστροφές υποδομών, ανθρώπινες απώλειες, προσφυγικές ροές κ.ά.).

Λόγοι για απαισιοδοξία

  • Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και τελικώς καταλήγουν να μην σημαίνουν τίποτα όταν δεν συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις. Η ρωσική πλευρά τώρα λέει πως θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Η ίδια η ρωσική πλευρά ωστόσο έλεγε ότι δεν επρόκειτο να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
  • Ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν πίσω σε κάποιες περιοχές, την ίδια ώρα συνεχίζουν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις όπως είναι η Μαριούπολη και το Μικολάιφ. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί ακόμη και μερικώς η αμοιβαία εμπιστοσύνη που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν κατά τρόπο ουσιαστικό οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
  • Για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία αναφορικά με τη μελλοντική «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, θα πρέπει η ουκρανική πλευρά να εξασφαλίσει – με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας – κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους θέλουν ως εγγυήτριες δυνάμεις και χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία). Θα μπορούσε, ωστόσο, η Μόσχα να αποδεχθεί νατοϊκές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία;
  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πλέον εθνικός ήρωας εντός της Ουκρανίας. Η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί, ειδικά εάν συγκριθεί με τα ποσοστά πριν από τον πόλεμο. Ακόμη και έτσι ωστόσο, θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνον να καταφέρει να «πουλήσει» στο εσωτερικό έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία.
  • Οι Ρώσοι από την πλευρά τους γνωρίζουν πως ακόμη και εάν υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία, πολλές από τις κυρώσεις της Δύσης θα παραμείνουν, τουλάχιστον για ένα διάστημα.
  • Υπάρχει η άποψη πίσω στη Ρωσία, που προβάλλεται και μέσα από τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, πως «η Ουκρανία πρέπει να γίνει κομμάτι της Ρωσίας με κάθε τρόπο, ακόμη και ενάντια στη βούληση των ιδίων των Ουκρανών». Εάν ισχύει κάτι τέτοιο και εάν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Μόσχας, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απλά μια κίνηση παραπλάνησης από την πλευρά της Ρωσίας.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή