Facebook: Τα πιο δημοφιλή ποστ «αποκαλύπτουν» τη χειραγώγηση των social media

Facebook: Τα πιο δημοφιλή ποστ «αποκαλύπτουν» τη χειραγώγηση των social media

Τα πιο δημοφιλή ποστ στο Facebook μας δείχνουν πόσο ευάλωτα είναι τα social media στη χειραγώγηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα αμερικανικής έρευνας τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο δημοφιλή ποστ στο Facebook μας δείχνουν πόσο ευάλωτα είναι τα social media στη χειραγώγηση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα αμερικανικής έρευνας τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το αμερικανικό Integrity Institute, μια ΜΚΟ που συστάθηκε σχετικά πρόσφατα από βετεράνους του κλάδου των social media, έδωσε στις 30 Μαρτίου στη δημοσιότητα την πιο πρόσφατη ανάλυσή του για όλα εκείνα που ήταν δημοφιλή στο Facebook μέσα στο 2021 (The Integrity Institute’s Analysis of Facebook’s Widely Viewed Content Report).

Στην έκθεσή του, το Integrity Institute διαπιστώνει ότι οι περισσότερες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Facebook για το έτος 2021 προέρχονταν από πηγές που ήταν ανώνυμες ή ανεπιθύμητες (spam), ενώ πολλές από αυτές τις αναρτήσεις αποτελούσαν και αναπαραγωγές μη-πρωτότυπου (unoriginal) περιεχομένου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, η Washington Post υποστηρίζει πως εκείνα φανερώνουν «πόσο ευάλωτη είναι η πλατφόρμα του Facebook στην χειραγώγηση από κακόβουλους δρώντες (bad actors) που ανταγωνίζονται αλλήλους διεκδικώντας μαζική απήχηση».   

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός πως τέτοιου τύπου αναρτήσεις (spammy, unoriginal) είναι τόσο δημοφιλείς «θα έπρεπε να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για το ίδιο το Facebook».

Σημειωτέων πως οι δύο ιδρυτές του Integrity Institute, ο Sahar Massachi και ο Jeff Allen, έχουν αμφότεροι εργαστεί στο παρελθόν στο Facebook, όπερ σημαίνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω κάποιες από τις λειτουργίες της πλατφόρμας, ενώ τα ευρήματα της έρευνάς τους επί της ουσίας ταιριάζουν και με όσα έχει καταγγείλει σχετικά τα τελευταία χρόνια η επίσης πρώην εργαζόμενη στο Facebook Φράνσις Χόγκεν.

Facebook: Τα πιο δημοφιλή ποστ «αποκαλύπτουν» τη χειραγώγηση των social media-1
Με πορτοκαλί χρώμα τα ποσοστά επί του συνόλου των αναρτήσεων που δεν ανταποκρίνονται σε όλα τα media literacy κριτήρια Πηγή: Integrity Institute

Για να αξιολογήσουν τα δημοφιλή ποστ του Facebook (στοιχεία για τα οποία παίρνουν από το ίδιο το Facebook και τις σχετικές τριμηνιαίες εκθέσεις «Widely Viewed Content Reports» με το πιο δημοφιλές περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα) οι ερευνητές του Integrity Institute χρησιμοποιούν μια σειρά από βασικά ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τον γραμματισμό ή εγγραμματισμό στα μέσα (media literacy).

Ποιός δημιούργησε το περιεχόμενο του κάθε ποστ; Πώς το δημιούργησε; Πώς το διανέμει/προωθεί; Μπορεί να θεωρηθεί αυτό το περιεχόμενο κακόβουλο/βλαβερό ή χειριστικό (manipulative); Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ερωτήματα μέσα από τα οποία οι ερευνητές του Integrity Institute επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ποιότητα κάθε δημοφιλούς ανάρτησης στο Facebook.

Όσο για τα ευρήματα της έρευνάς τους, εκείνα είναι αποκαρδιωτικά: Κι αυτό διότι πάνω από τα 2/3 (από το 67% δηλαδή περίπου) των δημοφιλών αναρτήσεων στο Facebook αξιολογούνται ως δυνητικά προβληματικές με βάση τουλάχιστον ένα από τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ποστ τα οποία μπορεί να είναι από απρόσωπα, αδιαφανή και κακόβουλα έως ψευδή και συκοφαντικά, ενώ πολλά από πολλά από αυτά απλώς αναπαράγουν άλλες αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και αξιοπιστίας αναρτήσεις με μοναδικό στόχο την προσέλκυση likes.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή