Επέστρεψε το Σογιούζ με έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους

Επέστρεψε το Σογιούζ με έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους

Κοινή υποδοχή των τριών κοσμοναυτών στο Καζακστάν, όπου προσεδαφίστηκε η κάψουλα.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΑΤΙ. Χθες το απόγευμα, στη στέπα του Καζακστάν, οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία πέρασαν προσωρινά σε δεύτερη μοίρα, καθώς Ρώσοι και Αμερικανοί υποδέχθηκαν από κοινού τρεις κοσμοναύτες που επέστρεψαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την κάψουλα Σογιούζ. Για τον Αμερικανό Μαρκ Φάντε Χάι και τον Ρώσο Πιοτρ Ντουμπρόφ, η επιστροφή στη Γη έρχεται μετά σχεδόν ένα έτος (355 ημέρες) παραμονής σε τροχιά, ενώ ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Οκτώβριο.

Ομάδα γιατρών της NASA υποδέχθηκε τον Αμερικανό αστροναύτη, όπως συνηθίζεται. Ο 55χρονος Φάντε Χάι είπε ότι απέφευγε να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους Ρώσους συναδέλφους του ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Οι άνθρωποι στη Γη έχουν προβλήματα, στο Διάστημα είμαστε ένα πλήρωμα, μία ομάδα», είπε ο Σκαπλέροφ, σημειώνοντας ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι «σύμβολο φιλίας και συνεργασίας». Μετά τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος Roscosmos είπε ότι αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» τη συνέχιση της συνεργασίας της με τη NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τη λήξη των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το 2024.

Αλλες πτυχές διαστημικής συνεργασίας που έχουν «παγώσει» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι εκτοξεύσεις ευρωπαϊκών δορυφόρων με χρήση ρωσικών πυραύλων, καθώς και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας με τη Roscosmos για την εξερεύνηση του Αρη, με την αναβολή επ’ αόριστον της προγραμματισμένης για το καλοκαίρι εκτόξευσης σκάφους με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή