Τόμας Φρίντμαν: Σώζουμε τη Γη και νικούμε τον Πούτιν

Τόμας Φρίντμαν: Σώζουμε τη Γη και νικούμε τον Πούτιν

Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να σπαταλήσουν αυτή την κρίση. Αυτή είναι η πολλοστή μας αντιπαράθεση με πετρελαιοπαραγωγό δικτάτορα, η μοχθηρία και η αποκοτιά του οποίου καθίστανται δυνατές μόνο χάρη στον ορυκτό πλούτο της χώρας του. Οπως και να λήξει ο πόλεμος, η Αμερική οφείλει να δώσει οριστικό τέλος στην πετρελαϊκή της εξάρτηση.

Η εξάρτησή μας αυτή έχει αλλοιώσει την εξωτερική μας πολιτική, τη δέσμευσή μας στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εθνική μας ασφάλεια. Είθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να είναι ο τελευταίος, στον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρηματοδοτούν και τις δύο πλευρές της σύρραξης. Την ώρα που τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ βοηθούν τον ουκρανικό στρατό, γεμίζουμε τα ταμεία του Πούτιν αγοράζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πρέπει να καταπολεμήσουμε την πετρελαϊκή μας εξάρτηση και τους «πετρο-δικτάτορες» με αυτοσχέδια ηλιακά πάρκα στις ταράτσες μας.

Από τη μεριά της, η κλιματική αλλαγή δεν διέκοψε την επέλασή της, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονοι καύσωνες σημειώθηκαν σε τμήματα της Ανταρκτικής αυτόν τον μήνα, οδηγώντας τη θερμοκρασία σε ύψη-ρεκόρ. Επιστήμονες ανέφεραν ότι η ολική τήξη των πάγων της ανατολικής Ανταρκτικής θα σήμαινε άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 50 μέτρα (160 πόδια) σε όλο τον κόσμο. Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνθηκα έντονη απογοήτευση όταν είδα τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να αρνούνται την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, αντί να ενισχύουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η απεξάρτηση από τα καύσιμα είναι η αποτελεσματικότερη απειλή κατά του Πούτιν. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 1988-1992 ήταν αυτή που βοήθησε στην πτώχευση της ΕΣΣΔ και στην κατάρρευση του καθεστώτος. Οι Αμερικανοί πολίτες συνειδητοποιούν την ανάγκη τέτοιας πολιτικής. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η συντηρητική πολιτεία του Τέξας ηγείται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Οπως οι Αμερικανοί υπάκουσαν στο κέλευσμα του Ρούζβελτ για επισιτιστική αυτάρκεια στον Β΄ Παγκόσμιο, φυτεύοντας λαχανικά στα παρτέρια πόλεων, έτσι οφείλουμε σήμερα να καταπολεμήσουμε την πετρελαϊκή μας εξάρτηση και τους «πετρο-δικτάτορες», δημιουργώντας αυτοσχέδια ηλιακά πάρκα στις ταράτσες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή