Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων και στροφή προς Ντονμπάς βλέπει η Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων και στροφή προς Ντονμπάς βλέπει η Δύση

ΝΑΤΟ και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως η Μόσχα προχωρά σε ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας, με στόχο να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στα ανατολικά.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΤΟ και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως η Μόσχα προχωρά σε ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας, με στόχο να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.  

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα πως, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει η Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται εντός της Ουκρανίας προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθέσεις.

Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από το Κίεβο και τον ουκρανικό βορρά σε άλλες περιοχές, με στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της κυρίως στο μέτωπο του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ

Σε ανάλογες εκτιμήσεις είχε προχωρήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπό του, Τζον Κίρμπι, να υποστηρίζει μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου και του Τσερνόμπιλ με σκοπό «να τα επανεξοπλίσουν, να τα ανεφοδιάσουν και να στείλουν σε άλλα σημεία της Ουκρανίας».

Εάν η Μόσχα εννοούσε πραγματικά όσα έχει πει για «αποκλιμάκωση», τότε «θα έπρεπε να στέλνει τους στρατιώτες της πίσω στη Ρωσία αλλά δεν κάνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι ακόμη», συνέχισε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν της δεξαμενής σκέψης CNA, η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να μεταφέρει κάποιες από τις δυνάμεις της από τον ουκρανικό βορρά πίσω στη Λευκορωσία και εν συνεχεία από εκεί να τις στείλει όχι πίσω στο Κίεβο, στο Τσερνιχίβ ή στο Σούμι αλλά στο Ντονμπάς στα ανατολικά.  

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε προ διημέρου υποστηρίξει πως ο στόχος της Μόσχας είναι τώρα «να απελευθερώσει το Ντονμπάς».

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή