Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις γύρω από το Κίεβο και ενισχύουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς. Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ενώ ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν. Ο ουκρανικός στρατός έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία. Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είναι οι εξής:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις γύρω από το Κίεβο
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ
  • Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο λιμάνι της Μαριούπολης
  • Οι Ρώσοι ενισχύουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς
  • Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κίεβο

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει εδάφη πέριξ του Κιέβου και έχουν περάσει από την προσπάθεια να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, στην απόσυρση σε θέσεις που μπορούν να υπερασπιστούν ευκολότερα, σημειώνει ο Jack Watling, αναλυτής στο Royal United Services Institute.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν με επιτυχία τα ρωσικά στρατεύματα στα περίχωρα του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του προαστίου Ιρπίν. Οι νίκες αυτές κράτησαν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας του κεντρικού Κιέβου, ωστόσο οι βομβαρδισμοί των προαστίων συνεχίζονται και η πόλη παραμένει ευάλωτη σε πυραυλικές επιθέσεις από αέρος.

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία-1

Στα ανατολικά της πρωτεύουσας, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη από τους Ρώσους γύρω από το προάστιο Brovary, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο από τα ανατολικά σταμάτησε και η Μόσχα δεν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του Τσερνίχιβ, μιας μεγάλης πόλης στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, μεταξύ της πρωτεύουσας και των ρωσικών συνόρων.

Ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ τονίζει ότι δεν έχουν σταματήσει οι ρωσικές επιθέσεις, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τη στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να «τονώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση στον νότο

Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν κέρδη στο νότο. Στόχος της Ρωσίας, η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και των περιοχών που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Χάρτης που δείχνει τη ρωσική στρατιωτική προέλαση προς την Ουκρανία από το νότο

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία-2

Εμπόδιο στο σχέδιο της Ρωσίας στέκεται η Μαριούπολη, την οποία οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει από τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η πόλη είναι πιθανό να πέσει εντός ημερών.

Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι εκτιμάται πως είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη και ο αντιδήμαρχος της τονίζει ότι κάτοικοι αρχίζουν να πεθαίνουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

Η πολιορκία της Μαριούπολης

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία-3

Στα δυτικά, η Ρωσία προσπάθησε να πιέσει προς την Οδησσό, με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Όμως, η προέλασή της σταμάτησε στο Μικολάιβ, καθώς η αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω, προς την πόλη Χερσώνα.

Η ουκρανική αντίσταση ήταν ισχυρή στην περιοχή και οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων εκεί «παγώσει» προς το παρόν, σύμφωνα με το ISW.

Η Ρωσία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο στα ανατολικά

Εχοντας καταγράψει αποτυχίες σε διάφορα μέρη της χώρας, ο αρχηγός του ρωσικού στρατού δήλωσε ότι στόχος πλέον είναι η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Το Ντονμπάς αποτελείται από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατείχαν σημαντικά εδάφη πριν από τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προχωρώντας από το Χάρκοβο προς τα βόρεια και τη Μαριούπολη από τα νότια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν αρκετές πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις, σύμφωνα με το ISW, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι νέες ρωσικές μονάδες αναμένεται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία-4

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή