Η Ουκρανία «έφαγε» έναν Γάλλο επικεφαλής

Η Ουκρανία «έφαγε» έναν Γάλλο επικεφαλής

Αποχώρησε ο υπεύθυνος υπηρεσιών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων για μη πρόβλεψη της εισβολής.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Ερίκ Βιντό, αποχώρησε από το αξίωμά του, έπειτα από μόλις επτά μήνες, για λόγους που συνδέονται με την αποτυχία των γαλλικών υπηρεσιών να προβλέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων και άλλων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται το ηλεκτρονικό μήνυμα της αποχώρησής του.

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα L’ Opinion, o στρατός έκρινε τις ενημερώσεις του ως ανεπαρκείς και θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή γνώση των αντικειμένων. Στις αρχές Μαρτίου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπουρκάρ είχε παραδεχθεί ότι οι γαλλικές υπηρεσίες –σε αντίθεση με τις αμερικανικές– δεν πίστευαν ότι επρόκειτο να υπάρξει ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν, είχαν δίκιο. Οι δικές μας υπηρεσίες θεωρούσαν ότι μια εισβολή θα είχε τεράστιο κόστος και ότι οι Ρώσοι είχαν άλλες επιλογές», είπε. Οι γαλλικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να επέμβει, αλλά εκτιμούσαν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων ήταν μέσο πίεσης.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας αντάλλασσαν από το φθινόπωρο πληροφορίες σε ανώτατο επίπεδο για την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει από τον Οκτώβριο ότι η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία, χωρίς, στην αρχή, να μοιράζονται με τους υπόλοιπους τις πληροφορίες που οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Εν συνεχεία άλλαξαν τακτική και δημοσίευαν τα συμπεράσματά τους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή