Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένοι τόποι λατρείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένοι τόποι λατρείας

Ζημιές από ρωσικά πυρά σε τουλάχιστον 59 εκκλησίες σε ουκρανικές πόλεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ζημιές σε τουλάχιστον 59 χώρους λατρείας σε όλη την Ουκρανία έχουν προξενήσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές είναι ο Αγιος Μιχαήλ της Μαριούπολης, μητροπολιτικός ναός που ανεγέρθηκε το 1997 σε ύψωμα με θέα την Αζοφική Θάλασσα. Από τον τρούλο του ναού έχει απομείνει ο μεταλλικός σκελετός, ενώ ο σταυρός στην κορυφή του στέκεται ακόμα.

Καταγραφή

Βλήματα έχουν ανοίξει τρύπες στους τοίχους του, ενώ τα τζάμια του έχουν σπάσει. Στη Γιασνοχόροφσκα, στα περίχωρα του Κιέβου, βλήματα έπληξαν την εκκλησία της Παρθένου στις 5 Μαρτίου, προξενώντας βλάβες στο καμπαναριό, ενώ πυροβόλο όπλο γάζωσε τις θύρες της. Τις μεγαλύτερες καταστροφές έχει υποστεί ναός της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας στην πόλη Βολοβνάκα, ο οποίος είχε ανεγερθεί το 2014 για να τιμήσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, ρωσικός πύραυλος τρύπησε τη στέγη μιας Γεσίβα (εβραϊκού σπουδαστηρίου) και καρφώθηκε στο εσωτερικό της χωρίς να εκραγεί. «Ο πύραυλος δεν εξερράγη, αλλά έκανε μια μεγάλη τρύπα στη στέγη», ανέφερε η σύζυγος του αρχιραβίνου Μοσέ Μοσκόβιτς. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε στην ισραηλινή Βουλή ότι η Ρωσία είχε πλήξει την πόλη Ούμαν, τόπο προσκυνήματος για πολλούς Εβραίους, την πρώτη μέρα της εισβολής, τον Φεβρουάριο.

Στο Βερολίνο δύο τεθωρακισμένα στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών ντύθηκαν με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ως ένδειξη συμπαράστασης.

Η Μόσχα απέρριψε τον ισχυρισμό και δημοσίευσε φωτογραφίες ουκρανικών δυνάμεων που φόρτωναν οπλισμό κοντά σε συναγωγή σε αυτή την πόλη. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν μόνο στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Δημοσιογράφοι του BBC επισκέφθηκαν κάποιους από τους ναούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο τον οποίο έδωσαν οι ουκρανικές αρχές και επιβεβαίωσαν ότι όντως έχουν υποστεί ζημιές. Οσο για την Ούμαν, η εβραϊκή κοινότητα απέρριψε τους ισχυρισμούς περί όπλων μέσα ή κοντά στις συναγωγές της πόλης.

Συμβολική αλληλεγγύη

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συμβολικές δράσεις αλληλεγγύης προς την ουκρανική αντίσταση. Χθες, στο Βερολίνο δύο τεθωρακισμένα στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών, κοντά στην πύλη του Βρανδεμβούργου, ντύθηκαν με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενώ μεγάλοι οίκοι κοσμημάτων όπως οι Τίφανις και Σόπαρντ ανακοίνωσαν ότι δεν θα πωλούν πλέον ρωσικά διαμάντια. Στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς όσους διαφωνούν με τον πόλεμο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διαφωνούντες βλέπουν το γράμμα Ζ (γράμμα που δεν υπάρχει στο ρωσικό αλφάβητο και το οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί ως σύμβολο της επιχείρησης), ή τη λέξη «συνεργάτες», ζωγραφισμένο στις πόρτες τους. Πρόσφατα η Γερμανία απαγόρευσε την επίδειξη αυτού του συμβόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή