Ουκρανικές βόμβες σε ρωσικό έδαφος

Ουκρανικές βόμβες σε ρωσικό έδαφος

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στον Νότο και στο Ντονμπάς, αναγνωρίζει ο Ζελένσκι.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας για κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώθηκαν, με τους Ουκρανούς να συνεχίζουν την ανακατάληψη εδαφών στο βόρειο μέτωπο και τους Ρώσους να εντείνουν την πολιορκία κρίσιμων πόλεων στα ανατολικά και στον Νότο.

Στην πιο θεαματική εξέλιξη του τελευταίου εικοσιτετραώρου, δύο ουκρανικά ελικόπτερα διείσδυσαν στον ρωσικό εναέριο χώρο και, πετώντας σε χαμηλό ύψος, κατάφεραν να βομβαρδίσουν αποθήκη πετρελαίου στο Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι απέσυραν κάποιες δυνάμεις τους από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπως ανέφεραν οι κυβερνήτες των δύο περιοχών, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχιζαν τις αντεπιθέσεις τους, με ανακατάληψη χωριών στις εν λόγω περιοχές. Ωστόσο, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι «τεράστιες» μάχες συνεχίζονταν γύρω από το Κίεβο και κάλεσε τους πολίτες της πρωτεύουσας που έχουν αναζητήσει αλλού καταφύγιο να μη διακινδυνεύσουν ακόμη την επιστροφή τους. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ότι «η κατάσταση στον Νότο και στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη». Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε για πρώτη φορά λόγο για «προδότες» σε ανώτερα κλιμάκια του κράτους, γνωστοποιώντας ότι καθαίρεσε τον επικεφαλής της εσωτερικής Ασφάλειας και τον διοικητή της υπηρεσίας στην περιοχή της Χερσώνας.Ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν καταλάβει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ αποσύρθηκαν έχοντας εκτεθεί σε ραδιενέργεια – εκδοχή που δεν είχε επιβεβαιωθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Στις ελάχιστες θετικές ειδήσεις περιλαμβάνεται η επιτυχής μεταφορά αμάχων από τη Μαριούπολη, αν και δεν έγινε δυνατό να φθάσει στην πόλη η ανθρωπιστική βοήθεια. Τέλος, ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στον οποίο απένειμε ρωσική υπηκοότητα προσωπικά ο Πούτιν, επέκρινε τις «τρελές και απαράδεκτες ενέργειες» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή