Ουγγαρία – εκλογές: Ο Όρμπαν στην τελική ευθεία με προβάδισμα

Ουγγαρία – εκλογές: Ο Όρμπαν στην τελική ευθεία με προβάδισμα

Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων για το κυβερνών κόμμα Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν «έδινε» ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων για το κυβερνών κόμμα Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπαν «έδινε» ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Η ενωμένη αντιπολίτευση, υπό τον συντηρητικό πρώην δήμαρχο μικρής επαρχιακής πόλης Πέτερ Μαρκι-Ζάι, υποστηρίζει πως είναι θαύμα ότι έχει φθάσει να αμφισβητεί τη μονοκρατορία του Ορμπαν, δεδομένων των μέσων που αυτός έχει στη διάθεσή του.

Πόλεμος της αφίσας

«Είναι επικίνδυνοι. Να τους σταματήσουμε. Μόνο Φιντέζ», γράφει μια κυβερνητική αφίσα στην οποία εμφανίζονται ο Μάρκι-Ζάι και ο πρώην πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι. Σύμφωνα με στοιχεία από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που περιλαμβάνονται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, το Φιντέζ και οι σύμμαχοί του δαπάνησαν οκτώ φορές περισσότερα χρήματα για προεκλογικές αφίσες σε σχέση με την αντιπολίτευση, ποσά που, όπως ισχυρίζονται, υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια. Επίσης, η αντιπολίτευση έχει ελάχιστη πρόσβαση στην τηλεόραση, καθώς τα κρατικά κανάλια πριμοδοτούν την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά είναι επίσης φιλοκυβερνητικά.

H ευρωβουλευτής και σύζυγος του Γκιουρτσάνι, Κλάρα Ντόμπρεβ επισημαίνει ότι ο Ορμπαν θα λάβει χείρα βοηθείας από τις ψήφους των αποδήμων, οι οποίες, όπως λέει, «δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο». Οι ουγγρικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, κάτι που διευκολύνει τη συμμετοχή ψηφοφόρων φιλικών προς την κυβέρνηση, ενώ οι Ούγγροι που κατοικούν στη Βρετανία πρέπει να παρουσιαστούν στην πρεσβεία ή στο προξενείο, περιορίζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής τους.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προκήρυξε ταυτόχρονα με τις εκλογές συμβολικό δημοψήφισμα εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Εκλογικές περιφέρειες

Η αντιπολίτευση επισημαίνει επίσης ότι η χάραξη των εκλογικών περιφερειών ευνοεί τον Ορμπαν, μεταξύ άλλων γιατί δίνει μεγάλο εκλογικό βάρος σε αραιοκατοικημένες περιφέρειες της επαρχίας, σε αντίθεση με τις πόλεις όπου κατοικούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.

Ο εξωκομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ένας πρωτοφανής «γάμος συμφέροντος» ανάμεσα σε προοδευτικά στρώματα των πόλεων, συντηρητικούς πολιτικούς της υπαίθρου, όπως ο Μαρκι-Ζάι, σοσιαλιστές, ακόμα και το κόμμα Γιομπίκ, που μετρίασε τις ακροδεξιές θέσεις του για να εισέλθει στον συνασπισμό. Προκειμένου να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τη βάση του, ο Ορμπαν προκήρυξε ταυτόχρονα με τις εκλογές συμβολικό δημοψήφισμα εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή