Πόλεμος στην Ουκρανία, 39η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-39η-ημέρα-εισβολή-561781318
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 39η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν ολόκληρη την περιφέρεια του Κιέβου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από πόλεις «κλειδιά». «Πιθανές» οι άμεσες συνομιλίες Πούτιν με Ζελένσκι. Σειρά εκρήξεων τα ξημερώματα στην Οδησσό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:37

Ρωσία: Ζητεί έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθεί η «προβοκάτσια» στη Μπούτσα

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει αυτό που αποκάλεσε «προβοκάτσια από Ουκρανούς ριζοσπάστες» στην πόλη Μπούτσα, αφού το Κίεβο κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους στην περιοχή.

«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε στο Telegram ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

22:29

Χάρκοβο: Επτά νεκροί και 34 τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο και άλλοι 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε απόψε η τοπική εισαγγελία.

Δέκα σπίτια και ένα αμαξοστάσιο τρόλεϊ καταστράφηκαν.

22:20

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλούν αποτροπιασμό οι ανατριχιαστικές εικόνες από τη Μπούτσα

Οι ανατριχιαστικές εικόνες και πληροφορίες από την πόλη Μπούτσα για ρωσικές θηριωδίες και εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, προκαλούν αποτροπιασμό και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη με τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία οδηγεί καθημερινά στον θάνατο αμάχων, και να λογοδοτήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όποιος διέπραξε εγκλήματα πολέμου» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

22:15

Σλοβακία: Θα πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, εάν χρειαστεί

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, η οποία καλύπτει με ρωσικό φυσικό αέριο περίπου το 85% της ζήτησης, είπε ότι η χώρα θα πληρώνει σε ρούβλια, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές. Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

21:54

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: «Τρομακτικές» οι εικόνες από τη Μπούτσα

Οι εικόνες από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και άλλες περιοχές που εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις του Πούτιν είναι «τρομακτικές», ανέφερε στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, δεσμευόμενη για δράση.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την απόδοση ευθυνών χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη και όλοι πρέπει να δράσουμε», ανέφερε.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Κυριακή τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην πόλη Μπούτσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

21:32

Ζελένσκι: Την Τρίτη θα εξεταστούν από τον ΟΗΕ τα «εγκλήματα πολέμου» στη Μπούτσα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε απόψε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

21:21

Ουκρανία: Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες σε βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Ρούμπιζνε

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε ένα νοσοκομείο στο Ρούμπιζνε, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής Σέρχι Γκαϊντάι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κοινότητα αυτή βρίσκεται κοντά στο Λουχάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

20:45

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Χάρκοβο - 23 νεκροί και τραυματίες, λέει ο κυβερνήτης

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό ατόμων, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Το απόγευμα, οι κατακτητές βομβάρδισαν την περιφέρεια Σλομπίντσκι του Χαρκόβου», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποφ.

«Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των πολιτών. Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι νεκροί.

20:37

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα στην Μπούτσα ζητά ο γγ του ΟΗΕ

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

20:16

Σολτς: Προανήγγειλε νέες κυρώσεις της Δύσης κατά Ρωσίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς.

«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

20:07

Είναι εύκολο να διωχθεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου;

Οι ειδικοί σε νομικά ζητήματα αναφέρουν ότι μια δίωξη κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή άλλων Ρώσων αξιωματούχων θα συναντούσε σημαντικά εμπόδια και θα χρειαζόταν χρόνια για να πραγματοποιηθεί.

19:59

Να διενεργηθεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα ζητεί η Μαδρίτη

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

19:45

Μπ. Τζόνσον: «Εγκλήματα πολέμου» οι επιθέσεις κατά αμάχων σε Μπούτσα και Ιρπίν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

19:40

Πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Βασίλκιβ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν ο αριθμός των τραυματιών.

19:29

Εκατοντάδες κάτοικοι του Κραματόρσκ εγκαταλείπουν την πόλη

Εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν σήμερα από την πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η περιοχή αυτή θα δεχτεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι επιβιβάστηκαν στα τρένα από τον σταθμό αυτής της πόλης που ελέγχεται από το Κίεβο.

 

19:22

Ουκρανία: 410 πτώματα έχουν βρεθεί σε πόλεις γύρω από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

19:18

Γερμανία: Η Ε.Ε. να συζητήσει τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

19:13

Ντράγκι: Άναυδοι από τις εικόνες της πόλης Μπούτσα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».

19:09

Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τα εγκλήματα κατά αμάχων στη Μπούτσα

Τον αποτροπιασμό του για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων στην πόλη της Μπούτσα στην Ουκρανία, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

19:07

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ωμότητες εναντίον αμάχων στην Μπούτσα

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

18:31

Η Ουκρανία ζητεί έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επισκεφθεί τους μαζικούς τάφους στη Μπούτσα, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία

Το εν λόγω αίτημα έρχεται καθώς ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η ανακάλυψων των τάφων αυτών, η οποία έγινε όταν τα ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν την περιοχή και οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν - θα μπορούσαν «να χαρακτηριστούν μόνο ως γενοκτονία».

Καταδίκη των φερόμενων επιθέσεων εναντίον αμάχων υπήρξε και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να απαιτούν έρευνες και απόδοση ευθυνών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα κάποιων φωτογραφιών από τη Μπούτσα.

18:04

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Αρνείται τις μαζικές δολοφονίες αμάχων στη Μπούτσα - Χαρακτηρίζει «προβοκάτσια» τις φωτογραφίες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι αρνείται τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ifax, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι μονάδες του έφυγαν από τη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια» όλες τις φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία.

17:41

Ζελένσκι: «Αυτό είναι γενοκτονία»

«Αυτό είναι γενοκτονία», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το CBS.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να τιμωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδωσαν τις εντολές. 

«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί (σ.σ η εισβολή), έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούκα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία» ανέφερε επίσης ο Ζελένσκι στο Telegram.

 

«Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπάσταρδους έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», προσθέτει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανάρτησε φωτογραφίες θηριωδιών στην πόλη.

 

17:40

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».  

17:24

Στις Βρυξέλλες ο Μπλίνκεν για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 5-7 Απριλίου για τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

17:12

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Να πληρώσει η Ρωσία για τα «εγκλήματα πολέμου» στη Μπούτσα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για «τα εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, λίγο πιο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την «απρόκλητη βία» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης δήλωσε χθες ότι 300 κάτοικοι της σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της πόλης για ένα μήνα από το ρωσικό στρατό. Το Reuters είδε τα θύματα σε έναν ομαδικό τάφο, ενώ πτώματα υπάρχουν ακόμη στους δρόμους της πόλης.

«Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια», έγραψε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

17:10

Ημέρα και νύχτα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Ντονέτσκ

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως «ταραχώδη» την κατάσταση στην περιοχή.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι πιστεύει πως η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις από τις περιοχές του Κιέβου και το Τσερνίχιβ, προς την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας για μία νέα επίθεση, με στόχο την κατάληψη του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

17:05

Πεντάγωνο: Η Ρωσία δεν κάνει προσπάθεια βομβαρδισμού εξειδικευμένων στόχων

Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει κάποια προσπάθεια για το βομβαρδισμό πιο εξειδικευμένων στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

16:56

Σολτς: Να ερευνηθούν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζητά να ερευνηθούν τα «εγκλήματα» πολέμου εναντίον αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

16:42

ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν πραγματικά από το Κίεβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα στο CNN ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, δεν αποτελεί μία πραγματική απόσυρση, αλλά είναι κυρίως μία ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

16:27

Πρέσβης Ουκρανίας στο Βερολίνο: Καταγγέλλει τον Στάινμαϊερ για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία

Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Άντριζ Μέλνικ, και του καταλόγισε ευθύνες για την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία έναντι της Μόσχας όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών και προηγουμένως ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

16:25

Μπλίνκεν: «Γροθιά στο στομάχι» οι εικόνες των νεκρών στη Μπούτσα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξή του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι».

16:11

Η Γαλλία καταδικάζει τις «μαζικές βιαιότητες» των ρωσικών δυνάμεων

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως «μαζικές βιαιότητες» που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λεντριάν αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πόλη Μπούτσα  που βρίσκεται έξω από το Κίεβο, για την οποία οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν τη διάπραξη μιας σκόπιμης «σφαγής» από τη Ρωσία.

15:42

Κίεβο: Σκόπιμη η «σφαγή» στην Μπούτσα - Να επιβληθούν νέες κυρώσεις 

Ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μία σκόπιμη «σφαγή» στην πόλη Μπούτσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και κάλεσε την ομάδα των κρατών G7 να προχωρήσει στην επιβολή νέων «καταστροφικών» κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συλλέγουμε πτώματα, αλλά ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε εκατοντάδες. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους όταν αυτοί έμεναν στην πόλη και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους» έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

14:51

Το Κρεμλίνο ελπίζει στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης από τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κρεμλίνο στην οποία αναφέρει πως «Η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας»

14:42

Ουκρανία: Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη «προφανών εγκλημάτων πολέμου»

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

14:33

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ

Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

14:16

Ουκρανία: 18.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου

Για απώλειες περίπου 18.000 Ρώσων στρατιωτών έως τώρα στην Ουκρανία κάνει λόγο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ουκρανικού ΓΕΣ, το Κίεβο έχει καταστρέψει 143 ρωσικά αεροσκάφη, 134 ελικόπτερα, 644 άρματα, 1.830 τεθωρακισμένα οχήματα, 89 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 7 σκάφη.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 325 ρωσικά συστήματα πυροβολικού, 105 εκτοξευτήρες ρουκετών και 54 συστήματα αεράμυνας.

14:10

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δώσει στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους για να βυθίσει ρωσικά πολεμικά πλοία και να μειώσει την πίεση στις παράκτιες περιοχές, αναφέρουν οι Sunday Times.

Η εφημερίδα περιέγραψε το σχέδιο ως μέρος μιας «αλλαγής εργαλείων» στην απάντηση της Δύσης στον πόλεμο.

13:53

Ρωσία: Εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters, ημέρες μετά την κίνηση των ρωσικών αρχών να κατηγορήσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό μιας αποθήκης καυσίμων στην ίδια πόλη.

Η αιτία που προκάλεσε τις εκρήξεις δεν διευκρινίστηκε άμεσα.

13:52

Ουκρανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

13:40

Λιζ Τρας: Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούσα», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρας, σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.

«Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

13:36

Στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας: «Αμέριστη υποστήριξη στην ελληνική Ομογένεια»

Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής. Ο κ. Δένδιας, ο οποίος θα παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στις δημοτικές αρχές της πόλης, αμέσως μετά την άφιξή του επισκέφθηκε το ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε.

12:47

Ρωσία: Με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα «φιλικών χωρών» θα γίνονται οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση υοθ Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

12:42

Μισέλ: Σοκαρισμένος από τις «εικόνες θηριωδιών» του ρωσικού στρατού στη Μπούσα

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ'οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου, Μπούσα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

12:31

Βίντεο: Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν αντιπολεμική διαδήλωση στη Χερσώνα

12:09

Ν. Δένδιας: Έφτασε στη Μολδαβία – Καθ’ οδόν για Οδησσό (εικόνες)

Στην Οδησσό κατευθύνεται ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο του Κισινάου και από εκεί θα περάσει τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας.

12:07

NEXTA: Περίπου το 80% των κατοικιών στο Ιζιούμ έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της περιοχής

11:44

Ρωσία: Συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι διαπραγματεύσεις με Ουκρανία

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία θα συνεχιστούν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

11:29

Το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

11:03

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέστρεψε διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα.

Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

10:47

Ρωσία: Διάδρομοι για την απομάκρυνση ξένων από Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

10:41

Δήμαρχος Μπούσα: Δεκάδες πτώματα στον δρόμο

Είκοσι πτώματα ανδρών κείτονται σε δρόμο της Μπούσα, πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters.

Τα πτώματα, προφανώς ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος της πόλης προσθέτοντας πως Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

10:14

Μαριούπολη: Νεκρός ο Λιθουανός δημιουργός ντοκιμαντέρ Μάντας Κβενταραβίτσιους, σύμφωνα με το NEXTA

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας πύραυλος χτύπησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο σκηνοθέτης. Ο Κβενταραβίτσιους μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.

10:09

Οι όροι Πούτιν για το αέριο – Τι λέει η Gazprom στην επιστολή της

Τα ειδοποιητήρια από την Gazprom για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ρωσικού αερίου έφθασαν την Παρασκευή το μεσημέρι στις ελληνικές εταιρείες ΔΕΠΑ, Mytilineos και Κοπελούζος.

09:49

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών λέει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να υπάρξει συνάντηση των ηγετών

Η Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ».

09:41

Σύμβουλος Ουκρανού ΥΠΕΞ: Ένα μέρος των ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

09:25

Εκρήξεις στην Οδησσό: Επρόκειτο για πυραύλους, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπρατσούκ.

09:17

Στην Ουκρανία φτάνει ο Ν. Δένδιας ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής

Eντός ολίγου αναμένεται να αφιχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Οδησσό.


   

08:58

299 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (2/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 299 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 81 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 167
  • Από Ευζώνους: 21
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 70
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 31 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 16.730 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.117 ανήλικοι.

08:44

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ρώσοι διατηρούν τον αποκλεισμό της Ουκρανίας σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική

Σύμφωνα με πληροφορίες από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις διατηρούν τον θαλασσίο αποκλεισμό σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική, μπλοκάροντας τον ανεφοδιασμό των παράκτιων πόλεων.

08:41

Οδησσός: Μαύροι καπνοί υψώνονται από το λιμάνι

08:31

Βίντεο από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό

08:29

Οδησσός: Χτυπήθηκε δεξαμενή καυσίμων στο λιμάνι, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Washington Post

07:54

Antonov An-225: Τα συντρίμμια από το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου

Φωτ. BBC

07:51

Ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό

Η Οδησσός δέχεται επίθεση με πυραύλους και υπάρχουν αναφορές για πυρκαγιές σε μερικές περιοχές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 π.μ.

07:33

Λιθουανία: Το Βίλνιους διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Ενέργειας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις.

07:26

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν καταλάβουν το ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

07:25

Ουκρανικός στρατός: Μείωση της έντασης των ρωσικών αεροπορικών και πυραυλικών βομβαρδισμών

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η ένταση των ρωσικών αεροπορικών και πυραύλων έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει στρατιωτικές της μονάδες από τη βόρεια Ουκρανία.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν τοποθετούν νάρκες σε δρόμους και σε ορισμένους οικισμούς.

 

07:23

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου δεν αρκούν…

Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση πετρελαίου ίσως να διαπιστώσουν ότι τα βασικά τους εργαλεία για την καταπολέμηση της ανόδου των τιμών του εμπορεύματος αποδεικνύονται ανεπαρκή.


   

07:23

Εκρήξεις ακούσθηκαν στην Οδησσό

Σειρά εκρήξεων ακούσθηκε και καπνός φαίνεται να υψώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από την Οδησσό, σύμφωνα με το Reuters.

07:22

Οσα συνέβησαν κατά την 38η ημέρα της ρωσικής εισβολής:

• Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί πως τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

• Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια, δήλωσε ότι εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετώνπιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

• Στην Οδησσό μεταβαίνει την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

• Τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο του Χοστόμελ κοντά στην πρωτεύουσα, αφήνοντας πίσω τους τα ερείπια ενός από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο.

• Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

• Ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

• Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχίσει τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, αλλά η Ουκρανία δεν συμφωνεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

• Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία «δεν είναι εύκολες», όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

• Νεκρός βρέθηκε ο Ουκρανός φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Μάξ Λέβιν κοντά στο Κίεβο μετά την εξαφάνισή του πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες, δήλωσε το Σάββατο ο βοηθός του προέδρου, Άντρι Γερμάκ.

• Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στη Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός Ανατόλι Φεντόρουκ.

• Δημοσιογράφοι στη Μπούτσα βρήκαν τουλάχιστον 20 πτώματα στους δρόμους.

• Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

• Το BBC επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άμαχοι σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Κίεβο.

• Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, η οποία διοργανώθηκε από κατοίκους του Ενερχοντάρ που βρίσκεται υπό κατοχή, διαλύθηκε βίαια από τις ρωσικές δυνάμεις. Υπάρχουν πληροφορίες για τέσσερις τραυματίες.

• Βίντεο από την πόλη, στην οποία και βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, δείχνει ανθρώπους να τρέχουν μακριά από μια πλατεία, όπου σημειώνονταν εκρήξεις.

• Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες» καθώς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

• Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο ζήτησε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, ενώ είπε ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου».

• Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε την Παρασκευή, ούτε και το Σάββατο, ενώ επέρριψε την ευθύνη στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

• Ο κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα της Ουκρανίας ανέφερε ότι ένα αεροδρόμιο και μια αποθήκη καυσίμων κοντά στην πόλη Μιρχορόντ καταστράφηκαν από ρωσική εναέρια επίθεση.

• Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο από περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στην κρατική τηλεόραση.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τη χρήση ενός ακόμη ιδιωτικού τζετ που σχετίζεται με Ρώσους ολιγάρχες, όπως ανέφερε o Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

• Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ, σύμφωνα με την Energoatom.

• Συνολικά 2.437.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

• Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε το Σάββατο πιο κοντά από ποτέ στην άσκηση έμμεσης κριτικής κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι ένας «ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.