Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς

Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς

Σύμφωνα με το βρετανικό υπ. Άμυνας, ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται για επίθεση στην πόλη Σλοβιάνσκ - Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στα ανατολικά της, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών γύρω από το Κίεβο. Ακολουθούν οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης την 41η ημέρα της εισβολής:

  • Η Ρωσία εκτιμάται ότι επικεντρώνεται εκ νέου στην περιοχή του Ντονμπάς.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται για επίθεση στην πόλη Σλοβιάνσκ.
  • Η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για σφαγές αμάχων στην πόλη Μπούκα.
  • Οι μάχες συνεχίζονται στο λιμάνι της Μαριούπολης.
Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς-1

Η Ουκρανία μπορεί να «κέρδισε τη Μάχη του Κιέβου», αλλά οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) προειδοποιούν ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν υπέρ της Ρωσίας, εάν σημειώσει επιτυχίες στην επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας.

Οι ρωσικές μονάδες που έχουν αποσυρθεί από το βόρειο τμήμα της χώρας είναι πιθανό να χρειαστούν σε μεγάλο βαθμό επανεξοπλισμό πριν ξεκινήσουν να αναπτύσσονται στα ανατολικά, τονίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη «κλειδιά» στον βορρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει εδάφη γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκότωσε αμάχους στην πόλη Μπούκα, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αναζητώντας ρωσικά στρατεύματα που έχουν μείνει πίσω παρά τη θέλησή τους.

Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς-2

Η Ρωσία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των περιοχών στα ανατολικά

Μετά τις πρόσφατες αποτυχίες σε άλλες περιοχές της χώρας, Ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι επικεντρώνονται στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, καθώς ετοιμάζονται να επιχειρήσουν εκ νέου στην περιοχή. Σύμφωνα με αναφορές, η Μόσχα μεταφέρει στην περιοχή μισθοφόρους της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, η οποία συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν μέσω του Ιζιούμ προετοιμάζονται για επίθεση στην πόλη Σλοβιάνσκ, σύμφωνα με το ISW.

Οι προσπάθειες για την κατάληψη της εν λόγω πόλης «θα αποδειχθούν πιθανότατα η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου», αναφέρουν ειδικοί. Από τη Σλοβιάνσκ, ρωσικές μονάδες ενδέχεται να προσπαθήσουν να ενωθούν με άλλα ρωσικά στρατεύματα με στόχο να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση στον νότο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν κέρδη στο νότο, όπου στοχεύουν στη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς-3

Εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο αποτελεί η Μαριούπολη, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει από τις αρχές Μαρτίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο της πόλης, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν ορισμένες περιοχές.

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη και ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι κάτοικοι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Η πολιορκία της Μαριούπολης

Ουκρανία: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς-4

Στα δυτικά, η Ρωσία επιχείρησε να πιέσει προς την Οδησσό, με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η προέλασή τους σταμάτησε στο Μικολάιβ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις προς την πόλη Χερσώνα.

Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά της Οδησσού.

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή