AUKUS: ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία «επενδύουν» στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων

AUKUS: ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία «επενδύουν» στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-αμυντικό τομέα, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνεργασία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, πρόκειται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επεκτείνοντας έτσι και εμπλουτίζοντας όσα προωθούνται στο πλαίσιο του συμμαχικού σχήματος AUKUS το οποίο συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.  

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σχετική ανακοίνωση από την πλευρά των Αμερικανών μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-αμυντικό τομέα, με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στο Πεκίνο το οποίο επίσης γιγαντώνεται στρατιωτικά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί πέρυσι, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επρόκειτο να βάλουν το χέρι τους προκειμένου οι Αυστραλοί να αποκτήσουν πυρηνικά-πυρηνοκίνητα υποβρύχια.   

Οι τρεις χώρες ετοιμάζονται πλέον, όπως αναφέρεται, να επεκτείνουν τη συνεργασίας τους και στο μέτωπο της ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων, ένα μέτωπο στο οποίο η Κίνα παρουσιάζεται να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Αυστραλία ενισχύουν τη συνεργασία τους και στα μέτωπα τους διαστήματος (space) και του κυβερνοχώρου (cyber).

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι ειδικότερα, που – πέρα από τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν – μπορούν να κάνουν και μανούβρες/ελιγμούς στον αέρα, παρουσιάζονται να αποτελούν πρόκληση καθώς μιλάμε για ένα υπό ανάπτυξη οπλικό σύστημα απέναντι στο οποίο ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί ικανές άμυνες.

Σημειωτέων πως η Κίνα έχει προχωρήσει σε δοκιμές τέτοιων πυραύλων, όπως άλλωστε και η Βόρεια Κορέα, ενώ και η Ρωσία παρουσιάζεται να έχει πλήξει στόχους, στην Ουκρανία για παράδειγμα, κάνοντας χρήση τέτοιων όπλων.

Με πληροφορίες από Financial Times

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή