Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο βίντεο από το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο βίντεο από το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα έδωσε το Associated Press βίντεο με ακατέργαστα και αδημοσίευτα πλάνα από τη βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Ο Mstyslav Chernov του AP, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο δημοσιογράφους που είχαν μένει στη Μαριούπολη, σημειώνει σε σχετική του ανάρτηση: «Χρησιμοποιήστε ακουστικά για να ακούσετε το βρυχηθμό του αεροπλάνου και τις συνομιλίες».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σκληρές εικόνες

Ο ίδιος συμπληρώνει στην ανάρτηση του:

Το Associated Press θέτει στη διάθεση του κόσμου ακατέργαστο βίντεο που δείχνει τις συνέπειες μιας αεροπορικής επιδρομής σε μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, καθώς μια νέα αναφορά μπλόγκερ πυροδοτεί παραπληροφόρηση για την επίθεση.

Μετά την επίθεση της 9ης Μαρτίου, Ρώσοι κατηγόρησαν μια γυναίκα που εμφανίστηκε στο βίντεο -μια έγκυος beauty blogger- ότι ήταν ηθοποιός. Ένας λογαριασμός Twitter που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση διένειμε την Παρασκευή μια συνέντευξη με τη γυναίκα, τη Marianna Vishegirskaya, η οποία ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο δεν χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή, σημειώνοντας ότι είπε στους δημοσιογράφους του AP ότι δεν ήθελε να εμφγανιστεί σε βίντεο.

Το ακατέργαστο βίντεο που τράβηξε το AP δείχνει τα γεγονότα όπως συνέβησαν.

Στη νέα συνέντευξη, στον Ρώσο blogger Denis Seleznev και κινηματογραφήθηκε από την Kristina Melnikova, η Vishegirskaya κλήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συνέβη στο νοσοκομείο την ημέρα του βομβαρδισμού.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται η Vishegirskaya ή υπό ποιες συνθήκες γυρίστηκε η συνέντευξη.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Seleznev στο YouTube και κυκλοφόρησε στο Telegram και στο Twitter, ενώ παρόμοια βίντεο κοινοποιήθηκαν και στον προσωπικό λογαριασμό της Vishegirskaya στο Instagram.

Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν επανειλημμένα να θέσουν υπό αμφισβήτηση το χτύπημα στη Μαριούπολη, βασικό στρατιωτικό στόχο για τη Μόσχα, καθώς οι εικόνες που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο έριξαν φως στις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Στο νέο βίντεο, η Vishegirskaya λέει ότι όσοι στριμώχνονταν στο υπόγειο του νοσοκομείου μετά την επίθεση πίστευαν ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «βομβαρδισμούς», όχι από αεροπορική επιδρομή, επειδή «κανείς» δεν άκουσε ήχους που θα έδειχναν ότι οι βόμβες έπεσαν από αεροπλάνα.

Ωστόσο, το βίντεο του AP περιλαμβάνει τον ήχο ενός αεροπλάνου, δείχνει έναν κρατήρα έξω από το νοσοκομείο με βάθος τουλάχιστον δύο ορόφων και περιέχει σχόλια από έναν αστυνομικό και έναν στρατιώτη στη σκηνή, που αμφότεροι αναφέρθηκαν στην επίθεση ως «αεροπορική επίθεση».

Την ώρα της επίθεσης, οι δημοσιογράφοι του AP βρίσκονταν σε άλλο σημείο της Μαριούπολης. Άκουσαν ευδιάκριτα ένα αεροπλάνο και στη συνέχεια δύο εκρήξεις. Πήγαν στον 12ο όροφο ενός κοντινού κτιρίου όπου κινηματογράφησαν δύο μεγάλες στήλες καπνού σε απόσταση με κατεύθυνση προς το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά για να φτάσουν στο νοσοκομείο.

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή άκουγες ένα αεροπλάνο σχεδόν κάθε 10 με 5 λεπτά και γίνονταν αεροπορικές επιδρομές σε όλη την πόλη», είπε το Σάββατο ο δημοσιογράφος του AP Mstyslav Chernov. «Αυτό ήταν πιο κοντά μας, οπότε το ακούσαμε πολύ καλά».

Ο ίδιος είπε ότι όταν γίνονται αεροπορικές επιδρομές, ο ήχος ενός αεροπλάνου ακολουθείται από τον ήχο μιας έκρηξης μέσα σε δευτερόλεπτα. Στις 9 Μαρτίου, είπε ότι άκουσε ένα αεροπλάνο και αμέσως μετά δύο βόμβες.

Η Vishegirskaya σημειώνει επίσης στη συνέντευξη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ότι άκουσε ξεκάθαρα δύο εκρήξεις. «Ακούσαμε τον θόρυβο ενός βλήματος. Στη συνέχεια, προσωπικά, ενστικτωδώς φόρεσα μια κουβέρτα, και μετά ακούσαμε το δεύτερο βλήμα», λέει η Vishegirskaya, η οποία μιλά στα ρωσικά.

Η Vishegirskaya λέει επίσης στο βίντεο ότι είπε επανειλημμένα στο AP ότι δεν ήθελε να κινηματογραφηθεί, αλλά οι ηχογραφήσεις των αλληλεπιδράσεων των δημοσιογράφων του AP μαζί της έρχονται σε αντίθεση με αυτό. Το βίντεο του AP δείχνει την πρώτη συνάντηση των δημοσιογράφων μαζί της έξω από το νοσοκομείο, όπου είναι τυλιγμένη σε μια κουβέρτα και κοιτάζει απευθείας την κάμερα. »Πώς είσαι?» ρωτάει ο Τσέρνοφ και η εκείνη απαντά: «Όλα είναι καλά. Νιώθω καλά».

Κάποιος εκτός κάμερας λέει, «Πάμε», και εκείνη απαντά, «Ναι, ας πάμε, παρακαλώ», πριν μπει στο κτίριο με έναν υπάλληλο έκτακτης ανάγκης για να μαζέψει τα υπάρχοντά της.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Vishegirskaya γνωρίζει ότι υπάρχει κάμερα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν επιθυμεί να κινηματογραφηθεί.

Οι δημοσιογράφοι του AP είπαν επίσης ότι ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της ανέφεραν ποτέ ότι δεν συναίνεσαν να τραβήξουν βίντεο ή συνέντευξη όταν μίλησαν με το ζευγάρι στις 11 Μαρτίου, την επομένη της γέννας. Στο βίντεο που καταγράφηκε εκείνη την ημέρα, συζήτησε τι είδε και άκουσε στο νοσοκομείο.

Η μόνη αναφορά που έκανε η Vishegirskaya για το θέμα ήταν ότι δεν ήταν σίγουρη από πού προήλθε το πλήγμα. «Δεν είδα με τα μάτια μου, από ποιον ήρθε, από πού, τι και ποια κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε» είπε στην κάμερα του AP.

Τα πρόσφατα σχόλια της Vishegirskaya στην πραγματικότητα έρχονται σε αντίθεση με τα σημεία συζήτησης που προώθησε η Ρωσία μετά τον βομβαρδισμό. Η πρεσβεία της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκε τις φωτογραφίες του AP της Vishegirskaya και μιας άλλης γυναίκας τραυματισμένης σε φορείο, τοποθετώντας τη λέξη “FAKE” πάνω από τις εικόνες και ισχυριζόμενη ότι η Vishegirskaya είχε ποζάρει και στις δύο με «ρεαλιστικό μακιγιάζ».

Η παραπληροφόρηση επαναλήφθηκε από Ρώσους πρεσβευτές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες έδειχναν δύο διαφορετικές γυναίκες και η Vishegirskaya επιβεβαιώνει στη νέα συνέντευξη ότι τραυματίστηκε στην επίθεση και ότι η γυναίκα στο φορείο ήταν κάποια άλλη.

Ο λογαριασμός Twitter που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση που μοιράστηκε το κλιπ αγνόησε τις αντιφάσεις και απεικόνισε τη συνέντευξη ως έναν έγκυρο λογαριασμό.

Το AP δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τη γυναίκα στο φορείο, αλλά ένας χειρουργός επιβεβαίωσε ότι τόσο αυτή όσο και το μωρό της πέθαναν από τα τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή