Βρετανία: Νέο σκάνδαλο με τον Αντριου

Βρετανία: Νέο σκάνδαλο με τον Αντριου

Για άλλη μία φορά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Αντριου, αλλά και μέλη της οικογενείας του.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Αντριου, αλλά και μέλη της οικογενείας του.

Η Τουρκάλα εκατομμυριούχος Νεμπαχάτ Εβιάπ Ιζμπιλέν κατέθεσε αγωγή σε βρετανικό δικαστήριο εναντίον του οικονομικού της συμβούλου Σελμάν Τουρκ για υπεξαίρεση 80,2 εκατομμυρίων ευρώ που του είχε εμπιστευθεί. Κάποια από αυτά τα χρήματα, καταγγέλλει η Ιζμπιλέν, προωθήθηκαν στον πρίγκιπα και σε μέλη της οικογενείας του. Οπως αναφέρει στην αγωγή της, ο Τουρκ της είχε αποκαλύψει πως έδωσε 900.000 ευρώ στον γαλαζοαίματο τον Νοέμβριο του 2019 ως «ευχαριστήριο» για τη διαμεσολάβησή του στη χορήγηση βρετανικού διαβατηρίου, όταν αυτή εγκατέλειψε την Τουρκία. Ο σύζυγός της, επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής Ιλχάν Ιζμπιλέν, έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε ισόβια κάθειρξη ως γκιουλενιστής.

Γαμήλιο δώρο

Ο Τουρκ και το γραφείο του πρίγκιπα Αντριου υποστηρίζουν ότι το μεγάλο χρηματικό ποσό ήταν δώρο για τους γάμους της κόρης του, πριγκίπισσας Βεατρίκης, η οποία παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της, Εντουάρντο Μαπέλι Μότσι, το 2020. Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι το ποσό επιστράφηκε, μετά 16 μήνες, και ακόμη και σήμερα είναι άγνωστο κατά πόσον ο Αντριου γνώριζε καν ότι είχε κατατεθεί στον λογαριασμό του.

Τουρκάλα εκατομμυριούχος καταγγέλλει ότι ο οικονομικός της σύμβουλος προώθησε χρήματα στον πρί- γκιπα και σε μέλη της οικογενείας του.

Η Daily Mail, που έφερε στην επικαιρότητα αρχικά το θέμα, σημειώνει ότι ο τραπεζίτης Στίβεν Μπάκλαντ ζήτησε από τον Τουρκ να εξηγήσει τον σκοπό των χρημάτων που επρόκειτο να καταβληθούν στον λογαριασμό του πρίγκιπα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάκλαντ ήθελε να μάθει την πλήρη αλήθεια για τη μυστήρια αυτή συναλλαγή και τα περί «γαμήλιου δώρου». «Καταβάλλουμε προσπάθεια να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο πολλά τα χρήματα. Πρόκειται άραγε για συμβολή στα έξοδα της τελετής ή μήπως είναι δώρο για τη νύφη;» διερωτάτο. Ο Τουρκ φέρεται να του απάντησε πως πρόκειται για την οικονομική συμμετοχή στα έξοδα του γάμου της πριγκίπισσας. Οταν όμως ερωτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα, η απάντηση ήταν διαφορετική, διότι υποστήριξαν ότι ήταν «γαμήλιο δώρο στη νύφη».

Οι καταγγελίες της Ιζμπιλέν δεν εξαντλούνται στο γαμήλιο δώρο, αλλά κατηγορεί τον Τουρκ ότι κατέβαλε 270.000 ευρώ και στην πρώην σύζυγο του πρίγκιπα Αντριου, Σάρα Φέργκιουσον, τον Ιούλιο του 2019. Επίσης φέρεται να κατέβαλε συνολικά 30.000 ευρώ τον Νοέμβριο του ιδίου έτους στην πριγκίπισσα Ευγενία. Ο ίδιος αρνείται τις συναλλαγές κατηγορηματικά. Η κόρη του πρίγκιπα Αντριου, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον Τουρκ ή την Ιζμπιλέν. Επιμένει ότι οι 30.000 ευρώ δόθηκαν από οικογενειακούς φίλους για τη διοργάνωση του πάρτι των 60ών γενεθλίων της μητέρας της, Σάρα Φέργκιουσον.

Οικογενειακοί φίλοι

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι τα χρήματα προέρχονταν από στενούς οικογενειακούς φίλους και ότι η ίδια είχε ζητήσει να καταβληθούν απευθείας στους διοργανωτές του πάρτι, αλλά είχε δώσει και τα στοιχεία των λογαριασμών της. Η Σάρα Φέργκιουσον, επιπλέον, επισήμανε ότι το ποσό που εισέπραξε αφορούσε την εργασία της για την εταιρεία ενέργειας Pegasus και ότι γνώρισε τον Τουρκ μέσω του πρώην συζύγου της, χωρίς να έχει ιδέα για τις καταγγελίες εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή