Όρμπαν: Η Ουγγαρία «δεν θα υποχωρήσει» στις πιέσεις για παράταση των κυρώσεων της ΕΕ

Όρμπαν: Η Ουγγαρία «δεν θα υποχωρήσει» στις πιέσεις για παράταση των κυρώσεων της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Τετάρτη ότι μόλις μίλησε εκτενώς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και του ζήτησε να ανακοινώσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν είπε ότι κάλεσε τον Πούτιν για συνομιλίες στην Ουγγαρία με τον Ουκρανό και τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Είπε ότι η απάντηση του Πούτιν ήταν «θετική», αλλά ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι αυτό θα γίνει υπό όρους.

Ο συντηρητικός εθνικιστής και ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν καλές σχέσεις με τον Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες που πρότεινε στη Βουδαπέστη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα διαρκέσουν περισσότερο.

Ο Όρμπαν, ο οποίος κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «επιθετικότητα». «Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι επιθετικότητα, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη στάση».

Ωστόσο, ο Όρμπαν, υπό τον οποίο η Ουγγαρία έχει καλλιεργήσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Πούτιν, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή δυτικών αποστολών όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Reuters μεταφέρει μια μικρή επιπλέον λεπτομέρεια από τη συνέντευξη Τύπου του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία θα μπορούσε να είναι σημαντική για το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πειθαρχική διαδικασία που επισήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Όρμπαν είπε ότι είναι σημαντικό η Ουγγαρία να περιμένει και να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. αποστολές, καθώς αυτή ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι κινεί πειθαρχική διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Ουγγαρίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή