Βρήκαν μικροπλαστικά στους ανθρώπινους πνεύμονες

Βρήκαν μικροπλαστικά στους ανθρώπινους πνεύμονες

Μικροπλαστικά εντόπισαν για πρώτη φορά βαθιά στο εσωτερικό ανθρώπινων πνευμόνων ιατροί, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το εύρημα σχεδόν σε όλα τα δείγματα που εξασφάλισαν.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βάθη των ανθρώπινων πνευμόνων έφτασε η ρύπανση από μικροπλαστικά. Oπως αναφέρει έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί προσεχώς στην επιθεώρηση Science of the Total Environment, για πρώτη φορά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο αναπνευστικό σύστημα ζώντων ανθρώπων.

Τα δείγματα ελήφθησαν από 13 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Σε 11 από αυτά ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά. Τα σωματίδια που βρέθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα ήταν αυτά από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία προϊόντων και σε σωληνώσεις και το πλαστικό PET, που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια.

Είναι γνωστό ότι τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό με την τροφή και το νερό που καταναλώνουμε, ενώ συχνά τα εισπνέουμε. Ανθρωποι που εργάζονται σε τομείς όπου αυτά τα μικροπλαστικά βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, συχνά εμφανίζουν συγκεκριμένα νοσήματα. Μικροπλαστικά, άλλωστε, έχουν ανιχνευθεί και στο ανθρώπινο αίμα, με την κυκλοφορία του οποίου μπορούν να ταξιδέψουν και να επικαθήσουν σε διάφορα όργανα. Οι συνέπειες αυτής της διαδικασίας για την ανθρώπινη υγεία παραμένουν επί του παρόντος άγνωστες. Οι επιστήμονες, ωστόσο, διατυπώνουν έντονη ανησυχία καθώς έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, επίσης, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Τα σωματίδια που βρέθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα ήταν αυτά από πολυπροπυλένιο (συσκευασία προϊόντων) και το πλαστικό PET (μπουκάλια).

Οπως εξηγεί η συντάκτρια της έκθεσης, δρ Λόρα Σαντόφσκι της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Χαλ Γιορκ, κανείς δεν ανέμενε να βρει μικροπλαστικά και μάλιστα μεγάλου μεγέθους στις κατώτερες περιοχές των πνευμόνων. «Είναι εντυπωσιακό, επειδή οι αεραγωγοί σε αυτές τις βαθύτερες περιοχές των πνευμόνων είναι πιο στενοί. Αναμέναμε ότι αυτά τα σχετικά μεγάλα κομμάτια μικροπλαστικού θα αποβάλλονταν με κάποιον τρόπο ή θα σταματούσε η πορεία τους προτού φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι τα συμπεράσματα της έρευνας παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη δράση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία.

Μελέτες

Προηγούμενη μελέτη, που εκπονήθηκε το 2001 στη Βραζιλία, επίσης, ανίχνευσε μικροπλαστικά που προέρχονται κυρίως από σακούλες και είδη συσκευασίας στους πνεύμονες ανθρώπων που είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες. Μία ακόμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1998, σε πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων εντόπισε φυτικές (βαμβάκι) και πλαστικές ίνες σε περισσότερα από 100 ιστολογικά δείγματα. Το 97% των καρκινικών ιστών είχαν ίχνη από ίνες, όπως συνέβαινε και στο 83% των υγιών ιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή