Στη Σαουδική Αραβία η δίκη Κασόγκι

Στη Σαουδική Αραβία η δίκη Κασόγκι

Ανεστάλη η ερήμην δίκη 26 Σαουδαράβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεστάλη η ερήμην δίκη 26 Σαουδαράβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι. Το τουρκικό δικαστήριο που χειριζόταν την υπόθεση την παρέπεμψε στις δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει σε συγκάλυψη, ιδιαίτερα καθώς στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν την πιθανότητα συγκάλυψης.

Η Αγκυρα, η οποία αντιμετωπίζει δεινή οικονομική κρίση, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές αναφορές, η παραπομπή της δίκης τέθηκε από το Ριάντ ως «προαπαιτούμενο» για την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος εισαγγελέας είχε υπογραμμίσει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στην Τουρκία δεν θα κατέληγε σε σαφή συμπεράσματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δίκη θα συνεχιζόταν αν η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας δεν ικανοποιούσε την Αγκυρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Ετσι, ο ρόλος της κυβέρνησης του βασιλείου στη δολοφονία Κασόγκι, οι προηγούμενες απόπειρες παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης και η παντελής απουσία δικαίου από τους ποινικούς νόμους καθιστούν μηδαμινές τις πιθανότητες δίκαιης δίκης στην υπόθεση Κασόγκι».

Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή