Ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων φέρνει η COVID-19

Ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων φέρνει η COVID-19

Την επικινδυνότητα της λοίμωξης από κορωνοϊό, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την οξεία φάση της, αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικινδυνότητα της λοίμωξης από κορωνοϊό, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την οξεία φάση της, αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal». Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η COVID-19 προκαλεί πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και αύξηση κατά 33 φορές του κινδύνου για εκδήλωση πνευμονικής εμβολής. Η αύξηση των ανωτέρω κινδύνων παραμένει ισχυρή επί τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης.

Προκαλεί φλεβικές θρομβώσεις και αυξάνει κατά 33 φορές τον κίνδυνο για εκδήλωση πνευμονικής εμβολής.

Αυτά τα συμπεράσματα εξηγούν τον διπλασιασμό της συχνότητας τέτοιων παθήσεων αλλά και των θανάτων από θρόμβωση που καταγράφηκαν στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκριτικά με το 2018 και 2019. Μια άλλη διάσταση του θέματος υποδεικνύει ο δρ Φρέντερικ Χο, υφηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. Οπως λέει, «η μελέτη καθιστά σαφές ότι οι επιπλοκές της COVID-19 είναι πολύ βαρύτερες και με μεγαλύτερη διάρκεια από τις παρόμοιες πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού», τονίζοντας ότι «ακόμα και άτομα που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα COVID-19 και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία εμφανίζουν αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η COVID-19 συνδέεται με αύξηση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων. Ηταν, ωστόσο, άγνωστο το χρονικό διάστημα που παρέμενε αυτή η προδιάθεση, όπως και αν ο κίνδυνος αφορούσε και όσους είχαν ήπια συμπτώματα. Αναζητώντας απαντήσεις, η Αν Μαρί Φορς Κόνελι του Πανεπιστημίου Ούμεο της Σουηδίας και οι συνεργάτες της υπολόγισαν τον κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή (όταν ο θρόμβος φτάνει στους πνεύμονες) και άλλες μορφές αιμορραγίας, όπως από ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο ή του γαστρεντερικού σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από κορωνοϊό αλλά και σε άλλα τέσσερα εκατομμύρια που δεν είχαν μολυνθεί. Εκείνοι που νόσησαν από COVID-19 διέτρεχαν 33 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή, πενταπλάσιο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και διπλάσιο κίνδυνο αιμορραγίας, που παρέμενε αμετάβλητος 30 ημέρες από την προσβολή τους από τον ιό. Ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής παραμένει υψηλός για έξι μήνες, αιμορραγίας για δύο μήνες και φλεβικής θρόμβωσης για τρεις μήνες. Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών διέτρεχαν όσοι νόσησαν βαριά. Ομως, ακόμα και εκείνοι που είχαν ήπια συμπτώματα διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και επταπλάσιο πνευμονικής εμβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή