Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ – Σύνοψη της 46ης ημέρας πολέμου

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ – Σύνοψη της 46ης ημέρας πολέμου

Εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Χάρκοβο βρίσκεται στη βορειανατολική Ουκρανία, ενώ το Μικολάιβ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Σύνοψης 46ης ημέρας πολέμου

Ακολουθεί σύνοψη της 46ης ημέρας του πολέμου:

  • Συνολικά 2.824 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.  Μεταξύ αυτών και 213 κάτοικοι της Μαριούπολης.
  • Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ αυξήθηκε στους 57 νεκρούς, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Ο Κιριλένκο δήλωσε ότι 109 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, για την οποία η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία. Η Μόσχα απορρίπτει την ευθύνη, λέγοντας ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.
  • Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η ίδια έκανε επίσης λόγο για 5.600 έρευνες που έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου.
  • Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν την Κυριακή πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν το μεσημέρι Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.
  • Ο σύμβουλος του Ζελένκσι Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες απέναντι στη Ρωσία.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  • Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ακολουθεί το ταξίδι του Νεχάμερ στην Ουκρανία το Σάββατο, κατά το οποίο ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 45% φέτος ως αποτέλεσμα του πολέμου. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί περισσότερο από 11% φέτος, στη σκιά των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή