Σρι Λάνκα: Αντιμέτωπη η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων οχτώ δεκαετιών

Σρι Λάνκα: Αντιμέτωπη η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων οχτώ δεκαετιών

Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ακρίβεια και διακοπές ρεύματος έρχονται να συνθέσουν ένα οριακά χαοτικό σκηνικό, καθώς χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, από το 1948 οπότε εκείνη εξασφάλισε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία και έπειτα.

Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, πληθωριστικές πιέσεις, ακρίβεια και διακοπές ρεύματος έρχονται να συνθέσουν ένα οριακά χαοτικό σκηνικό, καθώς χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά βγαίνοντας στους δρόμους και ζητώντας, οι περισσότεροι εξ αυτών, την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Η νησιωτική χώρα της νότιας Ασίας με τους 22 εκατομμύρια κατοίκους έχει, επί της ουσίας, ξεμείνει από συναλλαγματικά αποθέματα όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων κ.ά.

Η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από την πανδημία, υποστηρίζοντας πως ήταν η περίοδος του Covid που περιόρισε δραστικά την τουριστική κίνηση (βασική πηγή εσόδων για τη Σρι Λάνκα) με αποτέλεσμα η χώρα να δει τις εισροές ξένου συναλλάγματος να μειώνονται δραματικά.

Υπάρχει ωστόσο παράλληλα και η άποψη πως για την τρέχουσα κρίση ευθύνονται οι λάθος χειρισμοί της ιδίας της κυβέρνησης.

Ο 72χρονος πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα έχει, πάντως, από την πλευρά του επιλέξει να απαντήσει με νέα δρακόντεια μέτρα καταστολής, αλλά και με δραστικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος «απέλυσε» όλους τους υπουργούς εκτός του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα που είναι… αδελφός του.

Παρά τις αλλαγές ωστόσο, η κρίση παραμένει και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται.  

Με πληροφορίες από BBC

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή