Συνομιλία Μπάιντεν – Μόντι με το βλέμμα σε Ουκρανία και Ρωσία

Συνομιλία Μπάιντεν – Μόντι με το βλέμμα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχαν σήμερα συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχαν σήμερα συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπάιντεν και Μόντι εξέφρασαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καταστροφή στην επικράτεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην πόλη Μπούκα όπου πολλοί άμαχοι δολοφονήθηκαν.

«Πρόσφατα, οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αθώων πολιτών στην πόλη Μπούκα ήταν πολύ ανησυχητικές. Τις καταδικάσαμε αμέσως και ζητήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μόντι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Μπάιντεν ότι είχε προτείνει σε πρόσφατες συνομιλίες με τη Ρωσία να έχουν απευθείας συνομιλίες ο Πούτιν με τον Ζελένσκι.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία.

Η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, εάν συγκριθεί με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.

Η συνομιλία Μπάιντεν – Μόντι προηγείται της συνάντησης που αναμένεται να έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Μπλίνκεν και Όστιν με τους ομολόγους τους την Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και Ράτζναθ Σινγκ.

Η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη των χωρών της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν τόνισε στον Μόντι ότι ανυπομονεί να τον δει στην Ιαπωνία «γύρω στις 24 Μαΐου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή