Σαγκάη: Οι αντιδράσεις έφεραν χαλάρωση των μέτρων

Σαγκάη: Οι αντιδράσεις έφεραν χαλάρωση των μέτρων

Σε σταδιακή χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη Σαγκάη, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, προχωρούν οι κινεζικές αρχές, παρά την αύξηση των λοιμώξεων σε ημερήσια βάση.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταδιακή χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη Σαγκάη, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, προχωρούν οι κινεζικές αρχές, παρά την αύξηση των λοιμώξεων σε ημερήσια βάση. Η ηπιότερη στάση του Πεκίνου συνιστά σαφή μεταστροφή από την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», που εφάρμοζε από την αρχή της πανδημίας.

Πιθανώς σε αυτή την αλλαγή συνέβαλαν οι πρωτόγνωρες αντιδράσεις οργής των κατοίκων της πολυπληθέστερης πόλης της Κίνας. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, εξέφραζαν διαρκώς την ανησυχία τους για τις μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και τον κίνδυνο να πεθάνουν από την πείνα. Το Σαββατοκύριακο, έκαναν τον γύρο του κόσμου φωτογραφίες απελπισμένων να εφορμούν σε σούπερ μάρκετ και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες για τη διαβίωση στα κέντρα καραντίνας προκάλεσαν έντονη κατακραυγή. Ολα αυτά φαίνεται ότι εξανάγκασαν τους Κινέζους αξιωματούχους να ανακοινώσουν χθες ότι θα χωρίσουν τα οικιστικά συγκροτήματα της μεγαλούπολης σε τρεις κατηγορίες, με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης σε κάθε περιοχή, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Οπου δεν καταγράφονται ενεργά κρούσματα θα επιτρέπονται κάποιες δραστηριότητες, χωρίς, ωστόσο, να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Αρχές της Σαγκάης τηρούν ηπιότερη στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Αυτό το πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους κατοίκους του διεθνούς οικονομικού κέντρου. Πολλοί σε αναρτήσεις τους στο «κινεζικό Twitter», το Weibo, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων είναι πρόωρη και υπερβολικά επικίνδυνη εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης. Αλλοι, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη Σαγκάη.

Τέλος, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, κάτοικοι συνοικιών, όπως της Σουχούι, καταγγέλλουν τις «επιτροπές της γειτονιάς» ότι τοποθέτησαν αλυσίδες και λουκέτα στις εισόδους των πολυκατοικιών, εγκλωβίζοντας τους ενοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή